Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Juristes internacionals denuncien el tancament d'Egin i Egunkaria

Un grup d'experts juristes internacionals ha elaborat un informe en el qual afirmen que la clausura del diari Egin, Euskaldunon Egunkaria la ràdio Egin Irratia viola tant la Constitució espanyola com el Conveni Europeu de Drets Humans pel seu caràcter desproporcionat. L'informe ha estat presentat en finalitzar la jornada que ha tingut lloc a Sant Sebastià sobre Mitjans de comunicació i conflicte, que ha estat inaugurada pel conseller de Justícia del Govern de Lakua, Joseba Azkarraga.

05/11/2007 23:50 Internacional

El document ha estat elaborat pels professors Kai Ambos (Universitat de Gottingen, Alemanya), Luis P. Salas Calero (Universitat Internacional de Florida, EEUU), John Vervaele (Universitat de Utrecht, Holanda) i J. L. Gómez Colomer (Universitat de Castelló).  Aquests professors van rebre un estudi elaborat per l'Institut Basc de Criminologia amb totes les dades i actuacions relacionades amb els processos judicials contra Egin, Egin Irratia (ràdio) i Euskaldunon Egunkaria, material que han contrastat amb la legislació vigent per a arribar a la conclusió que el tancament d'aquests mitjans per part de l'Audiencia Nacional vulnera la jurisdicció que estableix la Constitució espanyola i la Convenció Europea de Drets Humans.

Aquest informe recorda que la llibertat d'expressió és pedra angular d'una societat democràtica i, com dret fonamental individual i col•lectiu, el dret a rebre qualsevol informació i a conèixer l'expressió del pensament aliè forma part del contingut essencial del dret a la llibertat d'expressió.

Els juristes ressalten que en el cas d'Egin, Egin Irratia i Egunkaria la mesura cautelar de tancament suposa el sacrifici del dret fonamental a la llibertat d'expressió, tant en el seu vessant individual com des del prisma col•lectiu, això és, com el dret a rebre qualsevol informació i a conèixer l'expressió del pensament aliè.

Entenen que el tancament dels citats mitjans no té cobertura constitucional i que l'aplicació de l'article 129.2 del Codi Penal, que es va utilitzar en aquests casos contra empreses periodístiques, viola l'article 20 de la Constitució, per implicar com a conseqüència pràctica una autèntica suspensió del dret fonamental a la llibertat de premsa. La Constitució de 1978 només habilita la suspensió del dret a la llibertat d'informació i d'expressió a supòsits d'estat d'excepció o de setge i no en els casos de "terrorisme".

L’informe també destaca que la mesura vulnera els articles 10 i 15 del Conveni Europeu de Drets Humans pel seu caràcter desproporcionat, ja que entenen que existeixen altres mesures menys oneroses que la clausura, que a la pràctica s'han convertit en la dissolució d'uns mitjans que no podran veure la llum amb independència del resultat final dels processos penals en els quals s'ha adoptat la mesura.

Després de la lectura de l'informe per part de John Vervaele, el professor Colomer ha explicat que, des del punt de vista estrictament jurídic, s'ha obrat malament en els casos d'Egin, Egin Irratia i Egunkaria.

Font:

www.gara.net

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid