Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
El futur del Fòrum Social Mundial es debat al CIEMEN

Ahir la seu del CIEMEN va ser l'escenari de la presentació d'un acte públic de suport al procés del Fòrum Social Mundial, que de cara al 2008 planteja la celebració d'un Fòrum Mundial descentralitzat: el Dia d'Acció Global, previst per al 26 de gener. La roda de premsa posterior va servir per detallar les properes convocatòries tant a escala catalana com mundial.

24/11/2007 11:09 Internacional

Es va explicar les accions previstes per al Dia d'Acció Global a Catalunya, on desenes d'organitzacions s'han aplegat per donar resposta a la crida internacional i, entre d'altres iniciatives, han impulsat per primera vegada el Fòrum Social Català (FSCat), que tindrà lloc a Barcelona entre els dies 25 i 27 de gener. Jordi Calvo, un dels representant del FSCat, ha explicat que els actes se celebraran per tot el territori de parla catalana a partir del 18 de gener, mentre que el 25, 26 i 27 es concentraran a Barcelona, on hi destacarà una assemblea de moviments socials, uns seminaris autogestionats i una gran manifestació, entre d'altres actes lúdics i culturals. Aquests actes es faran a la Universitat de Barcelona, a plaça Universitat. Els activistes utilitzaran el vestíbul, el paranimf i algunes aules.

D'altra banda, es va parlar de les diverses campanyes que tenen lloc a Europa i l'Amèrica Llatina. Raffaella Bollini (de l'ONG italiana ARCI) ha posat especial èmfasi en la necessitat que els moviments socials europeus tinguin en compte l'Europa de l'Est, i ha explicat una de les principals campanyes que s'estan impulsant a nivell europeu: la creació d'un vídeo amb la col·laboració de gent de tot el continent.

El representant del Fòrum Sòcial Africà, Taufik Ben-Abdallah, va anunciar que un dels eixos principals del Fòrum que se celebrarà al continent l'any 2011 serà l'enfortiment de la cooperació sud-sud, per tal deixar de dependre dels altres continents. També ha dit que els moviments socials africans estan guanyant força i capacitat d'organització, especialment després del Fòrum Social a Nairobi del gener passat. Un altre tema que es vol treballar és el de la “interculturalitat africana”, per trencar amb la idea d'una Àfrica homogènia.

A la conferència hi van intervenir altres representants dels moviments altermundialistes d'Europa i Amèrica Llatina, com Moema Miranda (de l'organització IBASE, del Brasil), que ha parlat sobre el Dia d'Acció Global del 26 de gener a escala mundial, i ha destacat la pàgina web www.wsf2008.net, on s'hi penjarà un mapamundi amb la informació dels actes organitzats arreu del món el dia 26.

EURALAT
Euralat és una xarxa d'organitzacions civils i entitats dels continents europeu i llatino-americà que, des del seu origen, ha treballat en favor de la radicalització de la democràcia i per al reconeixement dels drets de la ciutadania, alhora que ha defensat el trencament de la relació merament assistencial i unidireccional del nord cap al sud, que massa vegades ha caracteritzat la cooperació d'Europa amb l'Amèrica Llatina.

Des de l'any 2002, la xarxa Euralat és membre del Consell Internacional del Fòrum Social Mundial (FSM), i enguany celebra la seva 3ª Assemblea a Barcelona, amb l'objectiu de treballar per reactivar i potenciar el procés de l’FSM. En el marc d'aquesta trobada, que se celebrarà del 22 al 25 de novembre propers, podem distingir entre actes públics i privats.

El primer acte públic ha estat el de divendres 23, la presentació del Dia d'Acció Global. Demà tindrà lloc el segon acte, el Seminari Euralat, que serà una sèrie de taules rodones amb el títol “Democràcia, diversitat, ciutadania i drets col·lectius. La construcció d'un nou espai públic”. Hi parlaran representants de moviments socials d'arreu. Vegeu el programa adjunt.

D'altra banda, en el context d'aquesta trobada hi hagut també una sèrie d'actes privats, és a dir, no oberts al públic, que han consistit en reunions executives entre els diversos representants que conformen la xarxa Euralat.

El CIEMEN al Fòrum Social Mundial
El CIEMEN va entrar –sota el nom de CONSEU– a la xarxa Euralat i al Consell Internacional de l’FSM (és l'òrgan coordinador del Fòrum) de la mà de la Fundació Desenvolupament Comunitari (FDC), la primera ONG catalana a formar part d'aquestes xarxes internacionals. Juntes, aquestes dues organitzacions catalanes han aconseguit portar les dues últimes assemblees d'Euralat a Barcelona (la primera va ser a Itàlia), al mateix temps que han organitzat la versió mediterrània de l’FSM (Fòrum Social de la Mediterrània, FSMed). La tasca del CIEMEN, concretament, ha estat fer entrar la temàtica dels drets col·lectius dels pobles a l'agenda de l’FSM.

L'objectiu del CIEMEN és defensar els drets dels pobles no sobirans dins del moviment global altermundialista, alhora que treballa per situar els Països Catalans en tots els mapes.

 

 

Rànquings
  1. Ha mort Joan Rocamora, militant independentista i un dels fundadors de Llibertat.cat
  2. Joan! “el record de la vall, on vas viure, no l’esborra la pols del camí”.
  3. La Fundació Reeixida lliura la fotografia on s’immortalitza l’hora 0 de l’independentisme a l'Arxiu Nacional
  4. Es crea el Col·lectiu País Valencià Carme Miquel de Girona
  5. "Sem Catalunya Nord, perquè volem!"
  6. Decidim!: "El Consell abandona les víctimes de la DANA mentre assegura els guanys del capital i la indústria turística"
  7. Protesta contra la massificació turística a la Cerdanya amb un tall de la C-16 a l'alçada de Berga
  8. Decidim! demana que es doni suport a la moció de censura impulsada per Compromís per posar fi al govern de Mazón
  9. La CUP contra el nou pressupost de la Diputació de Girona
  10. L’STEI Intersindical denuncia que la Conselleria d’Educació s’alinea amb grupuscles d’extrema dreta
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid