Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
1985 Detenció d'independentistes a la Catalunya Nord

1985 Detenció d'independentistes a la Catalunya Nord, acusats de formar part de Terra Lliure en l'operació iniciada tres dies abans a Puigcerdà

22/01/1985 Tal dia com avui

A les 7 del vespre del dia 22 de gener de 1985 eren detinguts Pere Bascompte, Clara Galobart (la seva companya) i Teresa Aragonès (companya de Jaume Fernàndez Calvet, detingut tres dies abans a Puigcerdà juntament amb Carles Sastre i Montserrat Tarragó). Galobart i Aragonès van quedar en llibertat sense càrrecs, però Bascompte va romandre detingut a la Prefectura de Perpinyà 48 hores, prorrogada posteriorment en 24 més. En els interrogatoris hi participaren policies francesos i espanyols.

El jutge de Perpinya, monsieur Desplans, va decretar el seu internament a la presó de Saint Michel, a Tolosa de Llenguadoc, sota l'acusació de possessió d'armes de primera categoria, possessió d'explosius, falsificació de documents i encobriment de robatori. Malgrat que al seu domicili la policia no va trobar-hi res -durant l'escorcoll-, a l'interrogatori se l'intentà involucrar amb les accions de Resistència Catalana -grup armat independentista que operava a la Catalunya Nord-, i posteriorment d'ésser el magatzemista de Terra Lliure. La manca de base de les acusacions va motivar que poc després passés a obtenir la llibertat provisional.

Pere Bascompte no gaudia d'estatut de refugiat polític, per la qual cosa s’esperava les possibilitats d'extradició o, senzillament, d'expulsió cap a l'Estat espanyol. Segons el comissari Yves Montpeller, el govern espanyol havia demanat tot seguit I 'extradició, i creia factible  concedir-la, ja que els delictes dels quals se l'acusava eren de “dret comú”.

En canvi, tant el Govern Civil de Barcelona, com el Ministeri de Justícia i l'Oficina d'lnformació Diplomàtica del govern espanyol manifestaven a la premsa desconèixer la sol·licitud d'extradició.

Lluís Deixonne, ciutadà de l’Estat francès, va ésser detingut acusat d'haver llogat un apartament al carrer de l’École número 9 (a Perpinyà), que la policia francesa considerava que era una base operacional de Terra Lliure. Poc després va quedar en llibertat vigilada.

La policia francesa va realitzar nombrosos escorcolls domiciliaris a Perpinyà, en busca de militants i material de Terra Lliure. En total, es van comptabilitzar fins vuit detencions a la Catalunya Nord durant aquells dies. Al carrer de l'École 9, segons l’agència de premsa AFP, s'hi trobaren un taller mecanic per fabricar morters, 300 grams de goma-2, material d'impressió, documentació falsa i informacions sobre elements de les forces d'ocupació espanyoles, empresaris, etc ...

 

Rànquings
  1. Ha mort Núria Vidal de Llobatera i Pomar, lluitadora antifranquista i ecologista
  2. Les queixes lingüístiques ateses per Plataforma per la Llengua augmenten prop d’un 500 % en vuit anys
  3. Presentació del projecte "Rutes de la Llibertat" a Vilamaniscle (Alt Empordà)
  4. El veïnat del conegut Bloc Papallona de l’Eixample s’organitzen amb el Sindicat d’Habitatge Socialista de Catalunya (SHSC)
  5. Conclusions de les Jornades "Biogàs, la bombolla inflamable"
  6. 39è Aniversari de la mort de l'independentista i comunista Quim Sànchez
  7. El lliurament dels premis Princesa de Girona 2025 es farà al Gran Teatre del Liceu de Barcelona
  8. 13 anys que ens va deixar Josep de Calassanç Serra "Cala"
  9. La Marea Blanca en relació a les declaracions Parlament Honorable Consellera Olga Pané
  10. Indignació per la visita dels borbons a Catarroja
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid