Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Homenatge
Ha mort la històrica militant nord-catalana Montserrat Biosca

D'ella i el seu marit Llorenç Planes va sorgir la idea de designar el terme Catalunya Nord per a totes les comarques catalanes situades al nord de l'Albera. Idea que es va plasmar en "El Petit llibre de la Catalunya Nord" l'any 1974 on qualificava aquest indret dels Països Catalans com a colònia en realació a l'estat francès. Llorenç Planes va morir a l'edat de 71 anys a Sant Nazari (Rosselló), tot just fa 8 anys.

11/12/2024 Lema

Ahir al vespre va morir Montserrat Biosca a l'edat de 79 anys, presidenta durant molts anys Òmnium Cultural Catalunya Nord, des d'on va impulsar la Nit literària de Sant Jordi. També va desenvolupar els cursos de català als municipis nord-catalans on encara estableix lligams amb entitats del món econòmic.

Va nèixer  a Barcelona l'any 1945 on viu en plena època franquista. L'any 1969 va participar a Prada de Conflent  a la primera edició de la Universitat Catalana d'Estiu, on coneix un jove vallespirenc, Llorenç Planes. Tres anys més tard, el 1972 es casen. La parella va participar amb el Grup Cultural de la Joventut Catalana, amb el Centre Rossellonès d'Estudis i Animació (CREA) i  col·laboren amb La Falç, que va esdevenir el portaveu de l'Esquerra Catalana de Treballadors (ECT). 

L’any 1974 van escriure el llibre El petit llibre de Catalunya Nord. Lluita per un Rosselló català  on apareixia el terme  “Catalunya Nord” per denominar el conjunt del territori català al nord de l’Albera i no només la comarca del Rosselló amb la qual s’identificava tot el conjunt en aquell moment. Anys més tard explicarien que van tenir la idea d’escriure el llibre veient que els bascos ja parlaven d’Euskadi Nord i Euskadi Sud, i paral·lelament per denunciar la frontera imposada amb el Tractat dels Pirineus de 1659 que trossejava la nació catalana. Tot i així els autors eren conscients de contextualitzar la proposta fent una anàlisi de la situació social i política que vivia aquest territori català. Per això el llibre parla de substitució lingüística i alienació cultural, de colonització interna en relació a la metròpoli (París) a que es veuen sotmeses les comarques del Rosselló, el Vallespir, el Capcir, la Cerdanya i el Conflent. El contingut que exposa el llibre a hores d’ara continua vigent.

Ara bé, en una entrevista que al PuntAVUI del 20 de novembre de 2012 en motiu de l'aparició del seu segon llibre Per comprendre Catalunya Nord (Pagès editors), reconeix que quan van escriure El petit llibre de Catalunya-Nord no tenien constància que el concepte Catalunya del Nord ja se n'havia parlat abans. "Sí, però ni nosaltres ni els companys de La Falç no ho sabíem quan vam començar a fer servir Catalunya Nord. Havia estat utilitzat per un moviment que es deia Nostra Terra, que s'havia creat el 1936 i que havia durat fins al 1939 i que a la seva revista havia parlat de Catalunya del Nord en un parell de números, no de Catalunya Nord. Després va desaparèixer".

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid