Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Sobre model productiu, professions i sistema econòmic ( i II )
14/11/2024 Jordi Navarro
Jordi Navarro Morera, Llicenciat en Geografia per la UDG i Conserge mantenidor de professió. Ex regidor de la CUP i actualment delegat sindical. Jordi Navarro Morera, Llicenciat en Geografia per la UDG i Conserge mantenidor de professió. Ex regidor de la CUP i actualment delegat sindical.
En el passat article vam analitzar algunes de les causes que expliquen la situació actual del nostre model productiu i quin impacte té en el món laboral. És inevitable parlar de sistema econòmic perquè en bona mesura, és el model econòmic vigent el que determina els sectors econòmics d'un país o un territori.

Però més enllà d’anàlisis i constatació de fets, cal parlar d'alternatives, o com a mínim cal explorar camins que ens permetin sortir de la situació actual. Convé no perdre el principi de realitat i deixar clar que és perillós anclar-se en allò desitjable i no prendre consciència de quina és la realitat. Per saber a on volem anar hem de saber on som i fixar una bruíxola que ens orienti per a transitar per camins més o menys segurs.

L’alternativa hauria de ser global, però cal deixar clar que nosaltres parlem des d’un territori anomenat Catalunya. I actualment, aquest territori està encaixat a l’estat espanyol per la força. D’altres elements a tenir en compte és la pertinença a l’espai geopolític de la Unió Europea i d'aquí se'n deriven conseqüències econòmiques, polítiques, socials i fins i tot vitals. Catalunya pateix un enorme dèficit fiscal que drena anualment més de 20.000 milions d'euros a les arques de l'estat espanyol; també patim les conseqüències de tenir un empresariat irresponsable que defrauda i camufla capital, i les rendes del treball estan estancades. D'altra banda, el sistema econòmic global s'ha esforçat en convertir Catalunya en un hub turístic, amb les derivades immobiliàries i laborals que això comporta.

Tots aquests factors de caire geoestratègic, econòmic i polític són molt presents a l'hora de dibuixar les bases d'un model econòmic diferent. I ara per ara, no hi ha perspectives a curts, mitjà i tampoc a llarg termini de que el model econòmic vigent sigui substituït per un model de tipus socialista o planificador. Per tant, cal tenir clar que els paràmetres on ens mourem per dibuixar aquest nou paradigma econòmic i social, ens limiten molt.

Tot i així, cal no resignar-se i és fa necessari traçar un full de ruta que ens permeti com a mínim sacsejar la situació. I més enllà de plantejar alternatives ( que ho farem) si que cal tenir clar que sense una base sindical i social forta, formada, conscienciada i pragmàtica, és impossible fer gaire res. A Catalunya ara mateix aquests base no existeix. El panorama sindical està dominat per l'hegemonia del sindicalisme espanyol hereu del règim del 78, o bé pel sindicalisme gremial. El sindicalisme alternatiu ( no necessariament d'esquerres) és de vocació marginal i sectari, i no té intenció de sortir de la seva bombolla endogàmica.

Per tant, abans de planejar alternatives, cal focalitzar esforços en construir una majoria sindical diferent a l'actual. I en el terreny de les alternatives, i tenint clar que el marc econòmic és el que és, l'objectiu hauria de ser avançar en un model productiu basat en quatre potes: a) un sector públic musculat i àgil alhora, b)un sector industrial amb capacitat de relocalitzar processos i que sigui sobirà i respectuós amb el medi ambient, c) un sector primari que enforteixi la nostra pagesia i que protegeixi els productors amb lleis i normes contundents i c) finalment un sector de serveis orientat a la rehabilitació d'edificis, nuclis urbans i entorns urbanístics.

D'altra banda, és imprescindible impulsar sectors econòmics com el transport públic, l'educació ambiental, la producció, distribució i venda d'aliments de proximitat i qualitat, les energies renovables, la construcció sostenible i la rehabilitació d’edificis i barris, la innovació, la cultura ( música, cinema, teatre, literatura, dibuix, còmics.....) hauria de permetre formar professionals que es puguin guanyar la vida amb dignitat. Alhora i com explicàvem en l'article anterior, cal recuperar i treure de les grapes dels empresaris sense escrúpols, a professions de tipus manuals vinculats a la construcció, la rehabilitació d'edificis, les cures, els serveis de neteja...

Dit això, la reconversió del teixit econòmic no hauria d'estar comandada pels empresaris. Cal que les classes treballadores impugnem el mandat constitucional/borbònic del 78 i el capgirem. Hem de negar-nos a acceptar que la creació i producció de bens i serveis estigui en mans dels empresaris ( article 38 de la Constitució espanyola). Aquesta delegació de responsabilitats és la responsable de les desiguatats a Catalunya i a d'altres territoris dels PPCC. Hem de ser el conjunt de les classes treballadores els qui assumim la responsabilitat que ens pertoca i que no deleguem totalment la capacitat de generar riquesa en forma de bens i serveis als empresaris.

Dit això, i contràriament al que demanen alguns moviments socials i certes esquerres, no sóc partidari d'un RBU, que l'únic que persegueix és convertir.-nos en subjectes passius en una societat on son les elits les que dirigeixen i fomenten les desigualtats. Les classes treballadores tenim una responsabilitat en la producció de bens i serveis i si aspirem a viure d'un miserable subsidi de 1000€ mensuals el que farem és assumir un paper subaltern. Des del meu punt de vista, cal que lluitem per transformar el model productiu i que aspirem a una jornada laboral de no més de 30 hores mensuals,i que alhora lluitem per garantir l'accés a la cultura, l'habitatge i una vida digne per a tothom, amb el benentès de que històricament això mai ha estat fàcil.

Valora
Rànquings
  1. El batlle de Girona denuncia que una empresa espanyola s'ha inventat un inexistent "parque Princesa de Girona" al municipi
  2. Reedició del llibre "El Complot de Garraf" i Manifest signat impulsat per Historiadors
  3. Doble Joc al documental “El talp de Terra Lliure”
  4. Trobada de Joves Independentistes a Girona
  5. Votaré l’extrema dreta
  6. Intel·ligència Artificial Genètica
  7. 100 anys d'infiltracions policials a l'independentisme català: de Bandera Negra als agents del 2020
  8. Arran assenyala amb pintura la Comissaria de la Policia Nacional Espanyola de Maó on treballa un dels infiltrats als moviments populars
  9. Presentació del manifest Rutes de la llibertat a l'Empordà
  10. Vila-real commemora el 319è aniversari del saqueig i incendi de la ciutat per les tropes borbòniques
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid