Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Sobre model productiu, professions i sistema econòmic ( i II )
14/11/2024 Jordi Navarro
Jordi Navarro Morera, Llicenciat en Geografia per la UDG i Conserge mantenidor de professió. Ex regidor de la CUP i actualment delegat sindical. Jordi Navarro Morera, Llicenciat en Geografia per la UDG i Conserge mantenidor de professió. Ex regidor de la CUP i actualment delegat sindical.
En el passat article vam analitzar algunes de les causes que expliquen la situació actual del nostre model productiu i quin impacte té en el món laboral. És inevitable parlar de sistema econòmic perquè en bona mesura, és el model econòmic vigent el que determina els sectors econòmics d'un país o un territori.

Però més enllà d’anàlisis i constatació de fets, cal parlar d'alternatives, o com a mínim cal explorar camins que ens permetin sortir de la situació actual. Convé no perdre el principi de realitat i deixar clar que és perillós anclar-se en allò desitjable i no prendre consciència de quina és la realitat. Per saber a on volem anar hem de saber on som i fixar una bruíxola que ens orienti per a transitar per camins més o menys segurs.

L’alternativa hauria de ser global, però cal deixar clar que nosaltres parlem des d’un territori anomenat Catalunya. I actualment, aquest territori està encaixat a l’estat espanyol per la força. D’altres elements a tenir en compte és la pertinença a l’espai geopolític de la Unió Europea i d'aquí se'n deriven conseqüències econòmiques, polítiques, socials i fins i tot vitals. Catalunya pateix un enorme dèficit fiscal que drena anualment més de 20.000 milions d'euros a les arques de l'estat espanyol; també patim les conseqüències de tenir un empresariat irresponsable que defrauda i camufla capital, i les rendes del treball estan estancades. D'altra banda, el sistema econòmic global s'ha esforçat en convertir Catalunya en un hub turístic, amb les derivades immobiliàries i laborals que això comporta.

Tots aquests factors de caire geoestratègic, econòmic i polític són molt presents a l'hora de dibuixar les bases d'un model econòmic diferent. I ara per ara, no hi ha perspectives a curts, mitjà i tampoc a llarg termini de que el model econòmic vigent sigui substituït per un model de tipus socialista o planificador. Per tant, cal tenir clar que els paràmetres on ens mourem per dibuixar aquest nou paradigma econòmic i social, ens limiten molt.

Tot i així, cal no resignar-se i és fa necessari traçar un full de ruta que ens permeti com a mínim sacsejar la situació. I més enllà de plantejar alternatives ( que ho farem) si que cal tenir clar que sense una base sindical i social forta, formada, conscienciada i pragmàtica, és impossible fer gaire res. A Catalunya ara mateix aquests base no existeix. El panorama sindical està dominat per l'hegemonia del sindicalisme espanyol hereu del règim del 78, o bé pel sindicalisme gremial. El sindicalisme alternatiu ( no necessariament d'esquerres) és de vocació marginal i sectari, i no té intenció de sortir de la seva bombolla endogàmica.

Per tant, abans de planejar alternatives, cal focalitzar esforços en construir una majoria sindical diferent a l'actual. I en el terreny de les alternatives, i tenint clar que el marc econòmic és el que és, l'objectiu hauria de ser avançar en un model productiu basat en quatre potes: a) un sector públic musculat i àgil alhora, b)un sector industrial amb capacitat de relocalitzar processos i que sigui sobirà i respectuós amb el medi ambient, c) un sector primari que enforteixi la nostra pagesia i que protegeixi els productors amb lleis i normes contundents i c) finalment un sector de serveis orientat a la rehabilitació d'edificis, nuclis urbans i entorns urbanístics.

D'altra banda, és imprescindible impulsar sectors econòmics com el transport públic, l'educació ambiental, la producció, distribució i venda d'aliments de proximitat i qualitat, les energies renovables, la construcció sostenible i la rehabilitació d’edificis i barris, la innovació, la cultura ( música, cinema, teatre, literatura, dibuix, còmics.....) hauria de permetre formar professionals que es puguin guanyar la vida amb dignitat. Alhora i com explicàvem en l'article anterior, cal recuperar i treure de les grapes dels empresaris sense escrúpols, a professions de tipus manuals vinculats a la construcció, la rehabilitació d'edificis, les cures, els serveis de neteja...

Dit això, la reconversió del teixit econòmic no hauria d'estar comandada pels empresaris. Cal que les classes treballadores impugnem el mandat constitucional/borbònic del 78 i el capgirem. Hem de negar-nos a acceptar que la creació i producció de bens i serveis estigui en mans dels empresaris ( article 38 de la Constitució espanyola). Aquesta delegació de responsabilitats és la responsable de les desiguatats a Catalunya i a d'altres territoris dels PPCC. Hem de ser el conjunt de les classes treballadores els qui assumim la responsabilitat que ens pertoca i que no deleguem totalment la capacitat de generar riquesa en forma de bens i serveis als empresaris.

Dit això, i contràriament al que demanen alguns moviments socials i certes esquerres, no sóc partidari d'un RBU, que l'únic que persegueix és convertir.-nos en subjectes passius en una societat on son les elits les que dirigeixen i fomenten les desigualtats. Les classes treballadores tenim una responsabilitat en la producció de bens i serveis i si aspirem a viure d'un miserable subsidi de 1000€ mensuals el que farem és assumir un paper subaltern. Des del meu punt de vista, cal que lluitem per transformar el model productiu i que aspirem a una jornada laboral de no més de 30 hores mensuals,i que alhora lluitem per garantir l'accés a la cultura, l'habitatge i una vida digne per a tothom, amb el benentès de que històricament això mai ha estat fàcil.

Valora
Rànquings
  1. Ha mort Joan Rocamora, militant independentista i un dels fundadors de Llibertat.cat
  2. Joan! “el record de la vall, on vas viure, no l’esborra la pols del camí”.
  3. La Fundació Reeixida lliura la fotografia on s’immortalitza l’hora 0 de l’independentisme a l'Arxiu Nacional
  4. Joan Rocamora, amb el puny clos
  5. Es crea el Col·lectiu País Valencià Carme Miquel de Girona
  6. "Sem Catalunya Nord, perquè volem!"
  7. Decidim!: "El Consell abandona les víctimes de la DANA mentre assegura els guanys del capital i la indústria turística"
  8. Protesta contra la massificació turística a la Cerdanya amb un tall de la C-16 a l'alçada de Berga
  9. Decidim! demana que es doni suport a la moció de censura impulsada per Compromís per posar fi al govern de Mazón
  10. La CUP contra el nou pressupost de la Diputació de Girona
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid