A Catalunya s’ha calculat recentment que més de 700.000 persones viuen en zones inundables, i que el 15% de les zones urbanitzades estan afectades per risc d’inundació. Encara que amb els últims informes científics sobre canvi climàtic, en realitat, aquestes xifres són molt superiors.
És per això que Ecologistes en Acció ha requerit al Govern de la Generalitat de Catalunya que comenci a fer cas de les evidències i aprovi una moratòria urbanística immediata per a tot tipus de planificació territorial o urbanística que comportin o puguin comportar un risc d’inundabilitat, ja siguin plans, projectes o llicències urbanístiques en l’àmbit de tot Catalunya. A més, assenyalen una sèrie de projectes actualment en marxa, amb l’aprovació de les autoritats competents, però que presenten seriosos riscos d’inundació.
Pels ecologistes el principal problema és que durant anys s’ha incentivat la urbanització especuladora amb independència dels riscos naturals i amb total desdeny dels fluxos ordinaris i extraordinaris de la natura a la qual cosa es suma, cada vegada amb major evidència, el canvi climàtic.
És per això que també demanen que es revisi i s’actualitzi, conforme a les actuals evidències científiques, l’avaluació preliminar del risc d’inundació, els mapes de perillositat i risc de Catalunya, així com tota la normativa urbanística sobre planificació territorial i urbanística, en matèria de risc d’inundabilitat -sigui pluvial, fluvial o costanera-.
El problema, expliquen, és que la regulació dels límits d’edificabilitat en zones inundables es va gestionar quan ni tan sols es parlava del canvi climàtic, i sempre en defensa de l’especulació i de la propietat privada. I les modificacions que s’han anat fent són petits retocs per a cobrir l’expedient, sense tenir en compte ni valorar els informes científics que alerten de l’actual regulació.
També desconfien totalment de l’Agència Catalana de l’Aigua, actual organisme encarregat d’informar i emetre els informes preceptius sobre plans, projectes o actuacions urbanístiques amb risc d’inundació, per la qual cosa demanen que es creï un consell vinculant format per experts independents, i totalment desvinculat d’interessos partidistes o privats a fi i efecte que aquests puguin ser realment objectius i imparcials.
Finalment, i donat que Ecologistes són conscients de la desafectació en aquestes matèries pet part de l’actual govern de la Generalitat, adverteixen de futures i possibles exigències de responsabilitats que es puguin derivar i a tots els nivells, inclosa la via penal.