Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Manuel Bueno, president de Súmate+: "Volem aconseguir una República catalana de i per a tothom"
10/02/2022 Entrevistes

Entrevista a Manuel Bueno, president de Súmate+

-Ets president de Súmate+ des d’abril de 2021, quan vas substituir la Montse Sánchez:
Sí, portem ja gairebé 1 any la nova Junta, encara que ja formava part de les juntes anteriors com a vicepresident.
-Súmate+ va néixer el 2013, uns anys després de les consultes sobre la independència de Catalunya, i va agafar molta embranzida...
Va néixer quan va començar a ser important el moviment independentista, vam néixer perquè si es vol construir un país independent, la veu de la gent que tenim orígens de fora de Catalunya, i som de parla castellana, també volem participar en aquest projecte col·lectiu, i perquè volem un país construïts entre tots i totes, que contempli la pluralitat i la diversitat, aquesta és la gran grandesa del nostre país.
...perquè volem un país construïts entre tots i totes, que contempli la pluralitat i la diversitat, aquesta és la gran grandesa del nostre país.
-Aleshores, va comptar amb el suport de tots els sectors polítics i socials situats en el marc sobiranista:
Sempre hem comptat amb el suport de tothom. I és que sense la gent que representa Súmate, que és una gran part de la majoria dels catalans i catalanes, no podrem crear la República catalana. Súmate representa la quantitat de barris, i llocs on conviuen gent vinguda de molts llocs de l’Estat espanyol, i ara de fora d’Espanya, que van trobar en Catalunya un lloc per fer la seva vida personal i vital, i és la immensa majoria.
...sense la gent que representa Súmate, que és una gran part de la majoria dels catalans i catalanes, no podrem crear la República catalana.
-Es tracta d’una entitat molt transversal, perquè tenia suports com els de Muriel Casals o Carme Forcadell, i s’ha nodrit de noms com els d’Antonio Baños, Eduardo Reyes, el Paco Martínez o Gabriel Rufián. Representeu un perfil de catalans independentistes però d’un ventall polític molt divers:
És una entitat transversal, que com la ciutadania catalana, reflexa la pluralitat i la diversitat. Ara bé, representa molt la classe treballadora, que cada dia ha d’aixecar la persiana per treballar, que vol que la sanitat pública sigui de qualitat, que vol que el transport públic sigui àgil, que vol que les escoles públiques siguin el centre neuràlgic de les famílies..... és a dir, defensem una República catalana basada en l'avenç social, i on els serveis públics siguin el pilar, i on tot giri al voltant del benestar de les persones. Per això volem la independència, i no ens mourem d’aquí.
...defensem una República catalana basada en l'avenç social
-Darrerament, aquells suports del 2013 i del Referèndum no semblen tan evidents... Perquè no estem en eleccions, potser?
Perquè l’escenari de la repressió des del 2017, i sobretot, perquè hi ha coses que tampoc vam fer bé, fa que hem de dissenyar una estratègia nova, d’unitat, però pensant en el país, on no pot faltar la negociació i el diàleg. Aquest és el camí, i aquí ens trobaran, i la finalitat és l’amnistia i l’autodeterminació. No podem deixar d’explicar el per què volem una República catalana, per fer un país potent en avenç social, i deixar-nos dels discursos estèrils i de purisme d’alguns sectors de l’independentisme. Hem de tornar al pragmatisme, i sobretot, e explicar molt bé perquè volem una república, la volem per millorar la vida de la ciutadania. I això es fa trepitjant places, i barris, visitants pobles i territori, i anar molt a les àrees metropolitanes. Hem de conèixer quins són els problemes de la gent, solament així, sumarem, i aconseguirem la fita.
No podem deixar d’explicar el per què volem una República catalana, per fer un país potent amb avenç social...
-Altres entitats socials sobiranistes tampoc passen el seu millor moment. Creus que els partits, deliberadament, han “tancat l’aixeta” del suport a Súmate+, o només és el context?
Crec que és una qüestió conjuntural, i general. Ningú li ha tancat l’aixeta a Súmate, perquè ningú mai ha pagat res a Súmate. I tothom reconeix la importància de la nostra entitat per cosir, i per sumar una gran part de la ciutadania catalana al projecte de construcció nacional, som essencials.
...tothom reconeix la importància de la nostra entitat per cosir, i per sumar una gran part de la ciutadania catalana al projecte de construcció nacional
-Sou una entitat independentista, sense pal·liatius, tot i que el vostre manifest no ho expliciti, oi?
Volem aconseguir una República catalana de i per a tothom, crec que queda prou clar.
-Heu defensat i defenseu el català i la immersió lingüística com el qui més, especialment en aquests moments. Però teniu un posicionament sobre l’oficialitat o cooficialitat del català en una futura República catalana?
Sempre ho dic, i diré, que a Catalunya mai ha hagut mai un conflicte lingüístic, sinó tot el contracti, la llengua ha estat factor de cohesió social, i el nostre model lingüístic i educatiu ha estat crucial per aconseguir-ho. Per això defensem aquest model d’èxit que ha comportat tanta cohesió social i territorial.

Quant a la oficialitat del català, sempre hem defensat que la llengua de Catalunya ha de ser el català, perquè és la llegua de la cultura i del país, i per això ha de ser la vehicular. Ara bé, no podem perdre de vista que l’ús social del castellà és molt important per la ciutadania catalana, i s’haurà de recollir d’alguna manera. Torno a dir que a Catalunya no ha hagut mai cap conflicte lingüístic, ho han creat aquells que no creuen en la cohesió social.

...sempre hem defensat que la llengua de Catalunya ha de ser el català, perquè és la llegua de la cultura i del país, i per això ha de ser la vehicular.
-Es tracta d’un debat candent, perquè hi ha experts que asseguren que la perpètua cooficialitat amb el castellà condemna el català a l’extinció. Heu tingut aquests debats també?
Hem tingut molts debats interns, que evidencien que ens preocupa molt el tema de la llengua, i que ens reafirma en la defensa coratjosa del nostre model educatiu i lingüístic com és la immersió lingüística.
...ens preocupa molt el tema de la llengua, i que ens reafirma en la defensa coratjosa del nostre model educatiu i lingüístic com és la immersió lingüística.
-Perquè de llengües, en aquest país se’n parlen moltes més que el castellà (a banda de l’aranès). Us sembla que mereixerien un mateix reconeixement?
Torno a dir, que mai hi ha hagut un conflicte lingüístic Catalunya, i que el que hem de defensar és el nostre model educatiu i lingüístic actual perquè ha generat un avenç social súper important.
...mai hi ha hagut un conflicte lingüístic Catalunya
-El vostre manifest exposa que l’entitat “està formada en gran part per catalans de llengua i cultura de totes les parts del territori espanyol.” Però els d’ascendència basca, gallega o aragonesa no destaquen, veritat?
Nosaltres representem a la diversitat i pluralitat de la societat catalana, d’orígens de fora de Catalunya, de la resta de l’Estat, i ara també de fora d’Espanya, i d’orígens castellanoparlants. I naturalment que hi ha gent basca, gallega o aragonesa a l’entitat, com a Catalunya, no oblidi, que tots ells també tenen el castellà com a llegua originària. No es tracta de quins territoris de l’Estat destaquen més o menys, sinó que representem a tots i cadascun d’ells.
Nosaltres representem a la diversitat i pluralitat de la societat catalana...
-I les sensibilitats i diversitats d’origen o ascendència dels membres de Súmate+, com es compaginen?
És que és compatible tot. Jo mateix sóc català, nascut a Barcelona, criat a Granada i Málaga. Per part de mare, granadins de sempre, per part de pare Malaguenys de sempre, vaig 4 o 5 vegades a Andalusia a l’any. I vull la República catalana.
-L’Àngel Guimerà, el gran dramaturg i poeta del catalanisme, va néixer a les Canàries fa uns 170 anys. I no va aprendre el català fins als vuit o nou anys, quan va arribar al Vendrell. Uns orígens que es reprodueixen en moltíssims casos de catalans il·lustres i que sovint han quedat relegats. En Guimerà, tot i la distància temporal, no seria un bon model per a Súmate+?
Segur que seria un bon model, com també ho serien Lorca i Machado. La pluralitat i la diversitat són els valors de la nostra societat, i qualsevol referents d’aquests valors, ho podrien ser.
-Per acabar: quina percepció i opinió teniu sobre la Feria d’Abril a Barcelona i celebracions similars? Creus que representen la identitat andalusa a Catalunya o més aviat són un negoci de capelletes amb ramificacions d’interessos polítics i econòmics?
Nosaltres som fills i nets de la diversitat i pluralitat, quant més plural sigui la nostra cultura, més rica serà. Per tant, que se celebrin Ferias de Abril, o events similars, ho demostra la gran riquesa diversa del nostre país.
...quant més plural sigui la nostra cultura, més rica serà
Valora
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid