Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
LLUITA INSTITUCIONAL
Guanyem Girona demana un reconeixement a Margarida Devesa, una gironina jutjada per bruixa el segle XV

· El 1427 prohoms de Girona la van culpar d’un greu terratrèmol a Amer, suposadament causat perquè la dona sacrificava nadons al diable

· També han entrat una petició perquè Arcadi Oliveras compti amb un espai al nomenclàtor de la ciutat

19/08/2021 Harmonies de lluita

Guanyem Girona demana que la Margarida Devesa, una gironina que va ser jutjada el 1427 sota l’acusació de ser una bruixa, tingui un reconeixement al nomenclàtor de la ciutat. En un article publicat al blog de la formació, la regidora Laia Pèlach, ha recuperat la història d’aquesta dona a qui els prohoms de la ciutat van acusar davant del rei d’haver provocat un terratrèmol que va afectar greument el poble d’Amer. Els senyors de la ciutat van acusar Margarida Devesa d’haver “invocat dimonis, els ha adorats e fets sacrificis de carn d’infant o albat mort”. Devesa finalment va ser condemnada a patir “turments”.

Des de Guanyem reivindiquen un espai per a Devesa i per les altres dones acusades de bruixeria fins ben entrat al segle XVIII, algunes d’elles assassinades o expulsades de casa seva. Així mateix, Pèlach assenyala que el fet que aquestes dones no tinguin aquest reconeixement contrasta amb la placa dedicada al gironí Nicolau Eimeric al convent de Sant Domènec de Girona. Fra Eimeric va ser una figura religiosa del segle XIV que ha passat a la història per haver escrit el Directorium Inquisitorium, altrament conegut com a manual de l’inquisidor i on es detallaven les formes d’identificar bruixes i d’altres heretges així com s’especificava les penes associades a cada crim contra la religió. També va ser un destacat perseguidor de l’obra de Ramon Llull. Sobre Eimeric, des de Guanyem voldrien que s’hi afegís una placa explicativa de la seva obra com a inquisidor general d’Aragó i Catalunya.

“Esperem, així, que aquest gest serveixi també per fer una reparació i dignificació a totes les dones que, com la Margarida Devesa, van patir escarni, aïllament, persecució, tortura i fins i tot assassinat en la cacera de bruixes, que va ser una de les mostres més indignes dels atacs i discriminació als quals les dones hem estat sotmeses al llarg de la història. Reivindiquem les bruixes des del reconeixement del que van ser realment: dones perseguides pel fet de ser dones”, ha reblat Pèlach.

Reconeixament a Arcadi Oliveres

Així mateix, des de Guanyem Girona també han entrat una petició perquè l’economista i activista català Arcadi Oliveres, mort el passat abril, compti amb presencia al nomenclátor gironí. Des del principal partit a l’oposició reivindiquen la figura d’Oliveras com a lluitador per “l’equitat social”.

Valora
Rànquings
  1. Les queixes lingüístiques ateses per Plataforma per la Llengua augmenten prop d’un 500 % en vuit anys
  2. Presentació del projecte "Rutes de la Llibertat" a Vilamaniscle (Alt Empordà)
  3. Indignació per la visita dels borbons a Catarroja
  4. 39è Aniversari de la mort de l'independentista i comunista Quim Sànchez
  5. El lliurament dels premis Princesa de Girona 2025 es farà al Gran Teatre del Liceu de Barcelona
  6. 13 anys que ens va deixar Josep de Calassanç Serra "Cala"
  7. Ha mort Núria Vidal de Llobatera i Pomar, lluitadora antifranquista i ecologista
  8. La Marea Blanca en relació a les declaracions Parlament Honorable Consellera Olga Pané
  9. El veïnat del conegut Bloc Papallona de l’Eixample s’organitzen amb el Sindicat d’Habitatge Socialista de Catalunya (SHSC)
  10. Guanyem Girona celebra un agraïment popular a la Cristina Andreu
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid