Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Sobre Bielorússia
25/08/2020 Albert Blasco Rio

El 9 d’agost es van celebrar eleccions presidencials a Bielorússia. Aleksandr Lukaixenko, que governa el país des de 1994, va guanyar les eleccions amb el 80% dels vots. Tot i així, les acusacions de frau electoral i les protestes contra Lukaixenko han estat les protagonistes de les últimes setmanes.

A l’esquerra, i sobretot en el moviment comunista, hi ha diverses opinions sobre la situació del país eslau. Concretament, dues maneres de veure i interpretar aquests esdeveniments. Una, la més visible, tancar files amb Lukaixenko. Bielorússia ha mantingut l’estètica soviètica, els seus símbols, les seves estructures, el KGB... L’economia està controlada per l’Estat i la major part de les empreses són públiques. El país té un bon sistema sanitari i l’alfabetització és molt alta. Perfecte. Els candidats opositors a Lukaixenko com Svetlana Tikhanovskaia reben el clar suport de la Unió Europea, l’OTAN i de grups d’extrema dreta, cosa que ens recorda al que va ocórrer amb l’Euromaidan a Ucraïna.

Des del meu punt de vista, no vull que hi hagi una intervenció d’’’Occident’’ a Bielorússia per a que oligarques europeus i estatunidencs es facin amb els serveis i empreses públiques del país i que es carreguin molts dels drets socials que els bielorussos gaudeixen. Tampoc vull que Lukaixenko i la seva tropa continuïn oprimint el seu poble. També són uns oligarques. El que vull creure és que les opcions no són entre Lukaixenko i OTAN, que pot haver-hi una opció alternativa. Però potser és així.

Hem d’abandonar aquesta retòrica de Guerra Freda. La Unió Soviètica, per bé o per malament, ja no existeix. Ni Lukaixenko és comunista ni Bielorússia un estat socialista. Ja n’hi ha prou de legitimar una dictadura. I ja n’hi ha prou, també, d’intervencions imperialistes que només serveixen per empobrir i explotar la classe treballadora.

Valora
Rànquings
  1. Reedició del llibre "El Complot de Garraf" i Manifest signat impulsat per Historiadors
  2. Doble Joc al documental “El talp de Terra Lliure”
  3. Votaré l’extrema dreta
  4. Sempre ens quedarà Irun
  5. 100 anys d'infiltracions policials a l'independentisme català: de Bandera Negra als agents del 2020
  6. La ruptura independentista de la nació catalana al temps present
  7. Quin model de país volem? Només és possible amb la Independència
  8. Arran assenyala amb pintura la Comissaria de la Policia Nacional Espanyola de Maó on treballa un dels infiltrats als moviments populars
  9. "En Pere i el Globàlium", escrit per Carme Juncà: "una eina per mirar la realitat d?una manera global"
  10. Presentació del manifest Rutes de la llibertat a l'Empordà
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid