Es calcula que morí cap al dia 8 d'agost. Al cap de mesos, en conèixer-se el resultat de l'autòpsia, es va determinar que va morir de mort natural. Precisament el forense que se'n va fer càrrec explica al documental Xirinacs, a contracorrent, que morir d'aquesta manera és luxe, "morir on tu vols, quan tu vols, i tot, no dolorosament, no agònicament, és un luxe."
El dia 11 va ser trobat sense vida per un excursionista al paratge de la Tuta del Pla de Can Pegot a Ogassa (Ripollès). A la butxaca van trobar-hi una nota semblant a la que precedeix l'escrit 'Acte de Sobirania', manuscrit que deixà preparat a la Fundació Randa.
Cinc dies abans havia deixat escrit el text en què l'exsenador mostrava la seva disposició a passar els darrers dies 'en la soledat i el silenci' i on, al poema (Acte de sobirania), signat el dia 6 d'agost, recordava que havia viscut esclau setanta-cinc anys en uns Països Catalans ocupats per Espanya i per França des fa segles.
Un documental per a la memòria
Coincidint amb l'aniversari la mort del militant de la justícia i al captaire de la pau, independentista fins al moll de l'os, recordem el documentl Xirinacs, a contracorrent, que Llibertat.cat va impulsar conjuntament amb la Fundació Randa-Xirinacs i Zeba Produccions.
Fa 12 anys que ens va deixar Lluís Maria Xirinacs https://t.co/YeGRv3MvuT
— Llibertat.cat (@Llibertatcat) August 11, 2019
Va deixar escrit l''Acte de sobirania' ...hi recordava que havia viscut esclau setanta-cinc anys en uns Països Catalans ocupats per Espanya i per França.pic.twitter.com/s29ht88YT7