El departament d'Educació manté la previsió de "no donar per finalitzat el curs actual i poder reobrir les aules encara que sigui poc temps", en paraules del seu titular Josep Bargalló. Des de la Plataforma Substitutes en Lluita consideren que el conseller "és poc realista, quan tot indica que les escoles i instituts no podran reobrir-se ja aquest any". Davant el que consideren una falta de previsió i una falta de valentia per encarar un problema que afecta a centenars de families, més de 830 docents interins substituts s'han agrupat en una plataforma per reclamar que es mantinguin els seus llocs de feina durant la crisi del COVID-19 i continuar fent viable així el sistema públic educatiu català. L'actual situació d'emergència sanitària ha fet tancar les escoles i també aturar la borsa de substitucions que nodreix als serveis educatius catalans per garantir el seu funcionament.
Aquesta situació fa que centenars de docents es trobin davant la possibilitat de perdre la feina durant més de sis mesos i sense obtenir respostes d'una conselleria que no està donant solucions a una borsa d'interins que és la que garanteix que el sistema de la educació pública catalana funcioni any rere any.
En el comunicat que ha publicat la recent creada plataforma, els més de 800 docents consideren que "Més enllà de la situació actual, el sistema educatiu a Catalunya s'aguanta gràcies a què el personal docent interí substitut tenim disponibilitat completa, ens incorporem en aules que no coneixem d'un dia per l'altre, ens adaptem a equips docents amb rodatge per una durada incerta, vetllem per l'alumnat i hi creem vincles sense saber fins quant de temps ni si les intervencions que fem a l'aula podran ser completes". En la situació actual, molts docents substituts veuran o han vist interrompuda la seva relació contractual amb el Departament d'Ensenyament sense saber quan començarà de nou a funcionar ni la xarxa d'escola pública ni, per tant, la borsa de contractació temporal. Els docents assenyalen que "no estem en una situació de normalitat. I això provoca que la precarització del nostre col·lectiu s'aguditzi molt més".
La situació encara s'agreuja més en aquelles persones del col·lectiu que, pel propi sistema de borsa i la rotació a les escoles, no han pogut cotitzar prou i, per tant, tampoc poden accedir a rebre cap prestació d'atur, provocant incertesa i la possibilitat de no percebre cap tipus d'ingrés durant els propers cinc o sis mesos. És per això que aquest col·lectiu de Substitutes en lluita reclama al departament d'Ensenyament "que les persones que estiguin en actiu a la borsa i que hagin prestat serveis aquest curs, puguin optar a un nomenament extraordinari" per tal que cap docent substitut es quedi en situació d'atur, així com que "durant aquests mesos, des que van tancar els centres fins a juliol, se’ns computin com a dies treballats a tots i totes les que hem estat prestant servei".
Posem a la vostra disposició el comunicat que hem enviat al Departament d'Ensenyament i als sindicats representatius, dels que hem demanat la seva ajuda, perquè es tinguin en compte les reivindicacions i la situació precària d'un col·lectiu sense el qual no funcionaria un dels eixos fonamentals del país, l'escola pública.