Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
En defensa del territori
El GOB i Terra Ferida demanen l'ampliació de la Zepa Cap Enderrocat-Cap Blanc de sa Marina de Llucmajor
11/05/2017 Territori

El GOB i Terra Ferida demanen l'ampliació de la Zepa Cap Enderrocat-Cap Blanc de sa Marina de Llucmajor proposada per la Direcció General de Mediambient i Biodiversitat.

El Gob i Terra Ferida coincideixen en la necessitat d'ampliar la zepa Cap Enderrocat-Cap Blanc incloent l'àrea central de sa Marina de LLucmajor que la Direcció d'Espais Natural i Biodiversitat va deixar sense protecció en l'ampliació de zones zepas que va anunciar a principis d’any.

Ahir va ser el Gob i fa unes setmanes Terra Ferida, les dues organitzacions ecologistes varen entregar els seus suggeriments dins el termini obert perquè les entitats socials aportin els seus suggeriments a la proposta d'ampliacions de zones Zepa a les Balears de la Direcció General de Mediambient i Biodiversitat. En breus s'obrirà el període d'al·legacions en el que també participaran les organitzacions ecologistes i la Plataforma Ciutadana Alta tensió a Llucmajor.

Les dues organitzacions ecologistes opinen que, tenint en compte el criteri que va utilitzar la conselleria per delimitar la zona Zepa de sa Marina de Llucmajor (s'ha establit tenint en compte els llocs de nidificació de la milana i la freqüentació de l'àguila cuabarrada o de Bonelli), l'ampliació és insuficient i incongruent. El motiu és que no inclou la zona central de sa Marina de Llucmajor, precisament la que ha registrat una major intensitat d'ús de sa milana i l'àguila cuabarrada o de Bonelli i en la que també s'han trobat nius de milana i territoris de cria.

La proposta del Gob i de Terra Ferida és que s'augmenti la seva superfície i inclogui els llocs de nidificació de la milana que s'han exclòs, i també els hàbitats i mosaics d'ambients favorables per campejar i nidificar, no tan sols per l'àguila cuabarrada i la milana, també, per una gran quantitat d'espècies d'aus que cal protegir i que es troben incloses tant a la directiva Europea d'Aus com els catàlegs nacional i balear d'espècies amenaçades. La idea és que hi hagi una continuïtat ecològica cap a l'interior i que les dues àrees de ZEPA terrestres de la Marina, fins ara desconnectades, es connectin amb el LIC i ZEPA ja declarats Cap Enderrocat-Cap Blanc.

El Gob fa anys que demana que tota sa Marina de Llucmajor sigui declarada zona Zepa. La plataforma Ciutadana alta tensió a Llucmajor va posar moltes esperances en aquesta reivindicació del Gob que finalment va ser escoltada per actual Govern. Aquesta ampliació hauria permès en virtut de la importància d'aquest espai natural per a la milana, espècie afectada per la problemàtica de la col·lisió a esteses elèctriques, que fos revisada la documentació d'avaluació d'impacte ambiental, aprovada inexplicablement pel darrer Govern del PP, de les dues noves línies elèctriques d'alta tensió projectades a la zona de la Marina de Llucmajor i avaluats els seus possibles efectes sobre la població de milana. Finalment la nova ampliació de la conselleria de medi ambient va excloure la major part de les infraestructures energètiques que amenacen sa Marina de Llucmajor. Només unes 20 torres, aproximadament, de la línia Cala Blava-Arenal es varen veure afectades per la nova ampliació. Els megaparcs fotovoltaics també varen quedar fora.

L'ampliació de la zona Zepa Cap Enderrocat-Cap Blanc que va fer la Direcció General de Mediambient i Biodiversitat a principis d'any també va ser el detonant que va posar fi a la lluita política de la plataforma Ciutadana Alta tensió a Llucmajor per salvar sa Marina de Llucmajor de la instal·lació de 110 torres de 40 metres que acabaran per sempre amb aquest valuós espai natural. Encara que la Plataforma Ciutadana Alta tensió a Llucmajor no té eines per avaluar si la zona central de sa Marina és mereixedora de la protecció de Zepa però el que si pareix evident per qualsevol és que no té massa sentit ampliar la zona Zepa de sa Marina de Llucmajor i just a devora instal·lar 110 torres de 40 metres d'alçada, primera causa de mort de la milana, espècie afectada per la problemàtica de la col·lisió a esteses elèctriques i en la que s'han invertit milions per la seva conservació. Ara, amb els suggeriments del Gob i Terra Ferida, pareix que les demandes de la Plataforma no estaven tan fora de lloc i que el criteri basat en dades empíriques i científiques en què la Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat es va recolzar per ampliar la Zepa de Cap Enderrocat-Cap Blanc eren qüestionables.

Sense les organitzacions no governamentals els ciutadans estaríem venuts. En el cas de la lluita de la Plataforma Ciutadana Alta tensió a Llucmajor no haguéssim anat enlloc sense el suport del Col·legi d'enginyers industrials de les Illes Balears (que ha avalat l'alternativa proposta per la plataforma d'aprofitament la línia d'alta tensió existent que va instal·lar Gesa-Endesa per fer la mateixa funció que faran les dues línies projectades per REE i que ara s'infrautilitza com una línia de mitja tensió i només subministra electricitat a cinc abonats) i sense el Gob que des de fa temps reivindica sa Marina de Llucmajor com un espai molt valuós que compleix els criteris internacionals per ser declarada zona Zepa per la seva importància ambiental i ornitològica. Ara Terra Ferida també dona suport a una revisió de l'ampliació de la zona Zepa Cap Enderrocat-Cap Blanc proposada per la conselleria de mediambient, agricultura i pesca.

L'ampliació de la zona Zepa de Cap Enderrocat-Cap Blanc incloent la zona central de sa Marina de Llucmajor, reivindicada per les dues organitzacions ecologistes i la Plataforma, podria donar lloc a una revisió de l'avaluació d'impacte ambiental dels dos projectes de dues línies d'alta tensió que REE ens vols instal·lar a sa Marina de Llucmajor. Aquestes línies innecessàries, perquè per subministrar més potència a les urbanitzacions del sud del municipi de Llucmajor se podria utilitzar una línia d'alta tensió que Gesa-Endesa va instal·lar per fer la mateixa funció que les dues línies projectades per REE i que ara s'infrautilitza com una línia de mitja tensió que només dona electricitat a cinc abonats, suposaran la instal·lació de 110 torres de 40 metres d'alçada a un espai molt valuós des del punt de vista mediambiental i de biodiversitat.

El nou Govern té una ocasió perfecte per revisar l'inexplicable vistiplau de mediambient de l'anterior Govern del PP als projectes energètics que acabaran per sempre amb sa Marina de Llucmajor tal com la coneixem.

Valora
Rànquings
  1. Ha mort Joan Rocamora, militant independentista i un dels fundadors de Llibertat.cat
  2. Joan! “el record de la vall, on vas viure, no l’esborra la pols del camí”.
  3. Joan Rocamora, amb el puny clos
  4. La Fundació Reeixida lliura la fotografia on s’immortalitza l’hora 0 de l’independentisme a l'Arxiu Nacional
  5. Es crea el Col·lectiu País Valencià Carme Miquel de Girona
  6. Protesta contra la massificació turística a la Cerdanya amb un tall de la C-16 a l'alçada de Berga
  7. La CUP contra el nou pressupost de la Diputació de Girona
  8. Decidim! demana que es doni suport a la moció de censura impulsada per Compromís per posar fi al govern de Mazón
  9. L’STEI Intersindical denuncia que la Conselleria d’Educació s’alinea amb grupuscles d’extrema dreta
  10. "El retorn del rei en uniforme militar és un procés d'ocupació i pacificació del territori afectat"
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid