Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
17 de novembre
Eudald Calvo: “La situació de la universitat avui és dantesca”

L’Assemblea de Lletres de la UAB ha organitzat en el marc de la jornada de mobilització estudiantil una xerrada sobre la lluita del Pla Bolonya.

17/11/2016 Educació

En el marc de la jornada de lluita convocada a diverses universitats catalanes, l’ex-militant del SEPC i alcalde d’Argentona Eudald Calvo i el militant de l’Assemblea de Precàries Rubén de la Fuente han fet una xerrada sobre com va ser la lluita contra el Pla Bolonya i els efectes que ha tingut. Calvo ha començant la seva intervenció explicat com a l’inici de les mobilitzacions contra el Pla Bolonya els altres estudiants no es creien el que els explicava. “Es va fer famosa l’arxiconeguda frase yo tengo el derecho a estudiar. El dret a estudiar de qui? De només qui té una família amb recursos al darrera que pot pagar el preu d’estudiar?”, es pregunta.

Gran part de la seva intervenció l’ha dedicada a encoratjar la mobilització estudiantil. Calvo ha reconegut que a altres territoris de l’Estat com Madrid o Sevilla hi va haver grans reaccions dels estudiants contra el Pla Bolonya, però ha volgut destacar el paper de Catalunya i en especial el de la Universitat Autònoma de Barcelona. “La UAB s’hi va deixar la pell.”, ha afirmat. La conseqüència de la gran combativitat estudiantil va ser la repressió. Segons el batlle d’Argentona es va aplicar una política sistemàtica de la repressió i de la cultura de la por contra els estudiants que es mobilitzaven. “La cultura democràtica de la universitat va caure en picat. Els claustres es van arribar a convocar a l’Hospital de Sant Pau ―vinculat a la UAB―  per evitar que els estudiants electes hi anessin i expressessin les seves opinions.”, ha denunciat.

Tot i estar orgullós de l’organització estudiantil contra el Pla Bolonya, Eudald Calvo n'ha reconegut les seves mancances “A la nostra època anàvem amb una sabata i una espardenya i vam fer el que vam poder.” Calvo ha afirmat que l’estat actual de la universitat és “dantesc” i ha felicitat el moviment estudiantil actual. “Aplaudeixo les mobilitzacions que estan havent últimament, hi ha hagut una millora qualitativa important.”, ha dit.

Abans d’ell havia parlat Rubén de la Fuente, antic militant de l’Assemblea de Lletres que ara forma part de l’Assemblea de Precàries, que havia explicat com els efectes de l’aplicació del Pla Bolonya van ser diferents dels efectes positius que es deia que tindria. “La dinàmica de Bolonya ha estat la criminalització de la protesta i la posterior constatació que el que es deia era veritat.”, ha dit.

De la Fuente ha desgranat els efectes perniciosos que ha tingut l’aplicació del Pla Bolonya com la pujada de les taxes, la privatització de la universitat, la mercantilització o l’elitització dels estudis superiors, entre d’altres.

La privatització va aparèixer quan es va imposar un sostre de dèficit públic i es va reduir el finançament públic de les universitats, ha explicat. Per compensar-ho es va permetre l’entrada d’empreses privades a la universitat en forma d’externalitzacions de serveis, la multiplicació dels màsters privats o patrocinats per empreses privades i l’entrada d’empreses al Consell Social.  “A la UAB l’encarregada de l’apartat econòmic del Consell Social treballa també a Bankinter.”, ha citat com a exemple.

Totes aquestes empreses han facilitat una mercantilització de la universitat pública, considera. “Això es nota en el vocabulari, gestionar sectors públics com si fossin empreses privades. Es parla de competitivitat, rendibilitat, productivitat...”. Una altra conseqüència d’aquesta disminució del finançament públic va ser l’enorme pujada dels preus de graus i màsters. “Hi va haver els 35.000 expulsats, Gent que va deixar els estudis perquè no els podia pagar per la pujada de taxes.”, diu. Cal tenir en compte que només l’any 2012 la mitjana de preu dels graus va pujar un 66% respecte el curs anterior.

L’efecte final de tot plegat ha estat l’elitització de la universitat pública. D’una banda pujaven les taxes i de l’altra es va eliminar en molts casos la possibilitat d’escollir estudiar al torn de matí o de tarda. “Tot això va lligat amb una campanya de l’estat que busca que les universitats siguin llocs d’excel·lència a partir de fomentar màsters privats. La universitat el que fomenta és que vingui a estudiar gent rica.”, ha denunciat Rubén de la Fuente.

Activitats durant tot el dia

El moviment estudiantil de la Universitat Autònoma de Barcelona ha preparat tot de xerrades i activitats pel 17 de novembre. La jornada de lluita finalitzarà aquesta tarda amb la manifestació convocada a Plaça Universitat a les 17h.

Valora
Rànquings
  1. Ha mort Núria Vidal de Llobatera i Pomar, lluitadora antifranquista i ecologista
  2. Les queixes lingüístiques ateses per Plataforma per la Llengua augmenten prop d’un 500 % en vuit anys
  3. Presentació del projecte "Rutes de la Llibertat" a Vilamaniscle (Alt Empordà)
  4. El veïnat del conegut Bloc Papallona de l’Eixample s’organitzen amb el Sindicat d’Habitatge Socialista de Catalunya (SHSC)
  5. Conclusions de les Jornades "Biogàs, la bombolla inflamable"
  6. 39è Aniversari de la mort de l'independentista i comunista Quim Sànchez
  7. Indignació per la visita dels borbons a Catarroja
  8. El lliurament dels premis Princesa de Girona 2025 es farà al Gran Teatre del Liceu de Barcelona
  9. 13 anys que ens va deixar Josep de Calassanç Serra "Cala"
  10. La Marea Blanca en relació a les declaracions Parlament Honorable Consellera Olga Pané
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid