La Plataforma per la Llengua denuncia que la decisió de deixar d’emetre Andorra Televisió a les comarques del Pirineu català incompleix el conveni en matèria de televisió transfronterera signat entre la Generalitat, el Govern d’Andorra i sis ajuntaments catalans l’any 2010 en el qual els executius andorrà, català i municipals es comprometien a garantir que els continguts d’Andorra Televisió es distribueixen a les comarques de l’Alt Urgell, la Cerdanya, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà i l’Alta Ribagorça.
Aquest fet suposarà, a més, que l’oferta de canals en català es reduirà a les comarques catalanes dels Pirineus perquè perdran la recepció d’aquest mitjà de comunicació en català a través de la TDT a partir d’aquest divendres, segons l’anunci que ha fet RTV Andorra. L’entitat considera que aquest fet impossibilita els ciutadans d’aquestes comarques a estar connectats a la realitat andorrana i tanca les portes a la televisió nacional d’Andorra d’ampliar el seu públic i la seva influència televisiva i publicitària.
L’ONG del català reclama que la televisió andorrana, així com el proveïdor Andorra Telecom, els governs d’Andorra i de Catalunya, i els sis ajuntaments que van signar aquest acord, no evadeixin les seves responsabilitats i procurin trobar solucions als impediments, siguin tècnics o econòmics, que ocasionen aquesta pèrdua i que vetllin pel compliment del seu acord que ha de permetre gaudir d’una pluralitat televisiva i lingüística als ciutadans del Pirineu.
Mentrestant, la Plataforma per la Llengua continua treballant perquè la reciprocitat dels mitjans audiovisuals en català als territoris de parla catalana sigui total. Sobre aquest fet, el president de l’entitat, Òscar Escuder, considera que “és lamentable que una televisió que era un referent en matèria de reciprocitat ara deixi de ser un exemple de bones pràctiques”. Tot i així, Escuder reafirma que “això ens dóna més motius per lluitar amb la nostra campanya i recollir més signatures que han de servir no només perquè Andorra TV es vegi als Pirineus sinó que arribi fins a Alacant i l’Alguer”.
L’entitat ja suma prop d’11.000 adhesions de públic que desitja aquesta reciprocitat. Per això, la Plataforma per la Llengua les farà arribar al cap de Govern d’Andorra, al conseller de Cultura de la Generalitat i als alcaldes signants del conveni per reafirmar el suport al compliment de l’acord.
A més, aquestes signatures també serviran per reclamar a Europa que els mitjans en català no tinguin fronteres i que aquesta reciprocitat sigui efectiva perquè tots els catalanoparlants puguin gaudir de tots els canals i totes les varietats dialectals indistintament del lloc on es trobin, tal com fixa la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries (CELRoM). Els ciutadans poden signar per donar suport a la reclamació i adherir-se a la campanya #Elcatalàsensefronteres a través del webwww.estimoelcatala.cat.