El proppassat dissabte 5 de març a Mataró (Maresme) es va dur a terme la presentació del nou espai de coordinació de les Assemblees de joves per la Unitat Popular. La jornada va aplegar un acte polític, una taula rodona al voltant del feminisme i un dinar de germanor.
A l’acte polític, representants de les assemblees de joves van explicar com ha nascut aquest nou projecte i els objectius que persegueix. Van posar èmfasi en la necessitat d’una coordinació nacional que ajudi a millorar la praxi política de cada assemblea. “Això és dotar-se d’aquest espai de coordinació per a formar-se i debatre conjuntament i ajudar-se mútuament”, van afirmar. Reforçar les assemblees de joves locals i contribuir en l’alliberament nacional i de classe dels Països Catalans són les idees que es van remarcar durant el discurs: “continuarem impulsant el moviment popular per la independència des de i amb les nostres assemblees de joves”.
Van assenyalar també que “és precisament en les diferències polítiques que puguin haver on hi ha la riquesa del nostre projecte”. Membres de les assemblees que conformen aquesta coordinadora van anar un per un explicant cada punt de la Declaració de Principis. “El feminisme és la via per a la superació del patriarcat i l’eina per a la protecció i per a l’avenç de les llibertats i els drets de les dones i de les persones LGTBI”, “Reiviniquem un país ecologista amb un model socioeconòmic mediambientalment sostenible que promogui l’ús d’energies renovables”, van ser algunes de les frases.
Per últim, també van defensar “la necessitat d’adaptar les formes de lluita en cada context” i van afirmar que es consideren “part integrant del Moviment Català d’Alliberament Nacional”.
L’acte polític va comptar amb les salutacions i intervencions de convidats especials: L’Eudald Calvo (alcalde d’Argentona) va dir que “és una una sort i un orgull que als Països Catalans hi hagi tant de jovent organitzat” i que “davant l'imminent ruptura amb l'Estat és necessari més que mai aquesta coordinació d’assemblees de joves”. L’Adrià Gil (activista estudiantil) va remarcar la importància de la lluita juvenil però també de l’estudiantil. En Dídac Espí, en nom de l’Assemblea de Joves de Gramenet de Besòs, va felicitar a les assemblees de joves per aquest pas endavant i els va desitjar molta sort i encert. I les organitzacions independentistes i socialistes gallegues Isca! i Unión da Mocidade Galega van mostrar el seu suport al nou projecte desitjant treballar conjuntament per contribuir en l’alliberament de les nacions catalana i gallega. “Celebrem la vostra creació reivindicant les Assemblees de joves per la Unitat Popular, des de Galiza caminem amb vosaltres”, va dir el representant d’Isca!.
Al final de l’acte polític van tenir lloc dues intervencions sorpresa: l’Assemblea de Joves de Cervera i l’Assemblea de Joves del Gironès van anunciar que se sumaven a les Assemblees de joves per la Unitat Popular. D’aquesta manera, ja serien nou les assemblees i col·lectius que conformen el projecte. El representant de l’Assemblea de Joves del Gironès va afirmar que “la lluita local i comarcal s’ha de dotar necessàriament d’una projecció nacional”. Totes dues assemblees confien en impulsar a partir d’ara encara més els seus projectes locals. L’Assemblea de Joves del Gironès ha publicat un vídeo: Al Gironès ens coordinem! on expliquen el perquè de la seva adhesió a l’espai de coordinació.
Tot seguit hi hagué una taula rodona sota el nom de “Cap a la República Catalana feminista” amb la participació de la Gabriela Serra (diputada de la CUP-CC), l’Andrea Terrón (militant del SEPC) i la Liz Castro (coordinadora d’internacional de l’ANC).
La diputada de la CUP va recordar que és filla de Mataró i que va ser a la seva infància quan va prendre consciència de la societat patriarcal i dels Països Catalans. Va advertir que “és mentida els que diuen que hem de començar els procés constituent, perquè el procés constituent ja l’hem començat”. Va animar al jovent a prendre els carrers per a eixamplar la base social de l’independentisme per concloure que “no hi ha procés constituent si no hi ha el carrer ocupat, una societat organitzada que parli i disenyi el nou país”. La militant del SEPC Andrea Terrón va explicar com es viu el patriarcat des de les aules dels instituts i universitats dels Països Catalans. Va exigir treballar fermament per una educació feminista i antripatriarcal a la nova República Catalana. La coordinadora d’internacional de l’ANC, Liz Castro, va afirmar que "les dones hem de tenir veu als mitjans tradicionals" i va animar a treballar per a que la República Catalana promogui i defensi una societat feminista. El dinar de germanor (paella), amenitzant amb uns cants improvisats, va cloure la jornada.