El Parlament ha aprovat per unanimitat avui dijous una Proposició No de Llei de Podem amb la qual la cambra mostra el seu suport al poble sahrauí, una proposta que representa «un pas més per arribar a solucions reals a favor de la dignitat i el reconeixement del poble sahrauí», segons informa dBalears.
Així ho ha indicat el diputat de Podem encarregat de defensar la iniciativa, Baltasar Picornell, després que aquest dijous també el Consell de Mallorca hagi realitzat, durant el ple, una declaració institucional de reconeixement que incentiva a desbloquejar la situació en la qual es troba la població.
Concretament, amb la PNL aprovada en el Parlament, s'insta el Govern a requerir a l'Executiu espanyol que assumeixi un paper més actiu en el marc del Consell de Seguretat de Nacions Unides per trobar una solució política, pacífica, duradora i immediata, sota la premissa de la lliure determinació del poble sahrauí en el marc dels principis i disposicions de la Carta de les Nacions Unides.
A més, es reclama a l'Executiu central que faci els esforços que siguin necessaris perquè es reprenguin, al més aviat possible, les negociacions entre les parts, suspeses en 2012.
També es demana al Govern que vetlli pel respecte integral dels drets humans al Sàhara Occidental i se l'emplaça al fet que es doti a la missió de pau de Nacions Unides d'un mandat per a la supervisió dels drets humans que actualment no té.
D'altra banda, s'insta a l'Executiu al fet que promogui un seguiment actiu de la legalitat de les pràctiques d'explotació dels recursos naturals al territori sahrauí; que augmenti les partides d'ajuda humanitària amb els campaments de Tinduf, donada la precarietat que sofreixen; i recolzi en programes de formació i mobilitat de la població sahrauí; i que afavoreixi l'accés a la nacionalitat espanyola per part de la població sahrauí que així ho desitgi.
Picornell ha explicat que el proper 6 de novembre es compleixen 40 anys de la 'Marxa Verda' que va posar fi a la presència espanyola la territori del Sàhara Occidental sense que pogués concloure el procés de descolonització que estava en curs en el mar de Nacions Unides i que va provocar que milers de sahrauís es veiessin obligats al desterrament en els campaments de refugiats del desert algerià.
Segons ha dit, 40 anys després, les perspectives de canvi per a aquesta població i de desbloquejo del conflicte són mínimes ja que la falta d'atenció internacional que rep contribueix diàriament a legitimar l'status quo i a minar les esperances d'autodeterminació del poble sahrauí.
Aquest poble, explica Podem, sofreix constants violacions de drets humans i repressió de la seva llibertat d'expressió i de les seves reivindicacions d'autodeterminació.