Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Senyor Jiménez Losantos, som un país de diables
22/01/2016 Hemeroteca

En Francesc Fabregat m’explica que l’any 1972 a la nit de Sant Joan hi havia 600 fogueres a Barcelona. L’any 2010 només se’n van comptar cinquanta. Segons els antropòlegs que han estudiat el cas, els motius d’aquest descens no són les ordenances ni el reglament municipals, que han extremat les mesures de seguretat, sinó que respon al fet contrastat que en aquest temps els nens han deixat de jugar al carrer. El replegament de les famílies en l’àmbit domèstic ha anat paralel en el mateix període a l’esplendor dels grups de cultura popular. A Catalunya avui hi ha 40.000 diables, és a dir persones amb nom i DNI que han estat censades i acreditades amb un carnet per manipular foc. Si el senyor Jiménez Losantos sabés que, a més de ser independentistes, els catalans som una colla de diables, segurament s’encendria!

Des d’avui i fins diumenge, la Fabra i Coats acull a Sant Andreu una trobada de grups de cultura popular, que ha de servir d’aparador per mostrar i compartir la riquesa del patrimoni immaterial del país. “Actualment hi ha trenta federacions i tres confederacions de col·lectius de cultura popular”, em diu Lluís Puig, director general de Cultura Popular i Associacionisme de la Generalitat de Catalunya. “Mai no s’havien reunit tants grups en un sol lloc”. “Volíem fugir de la pura mostra i propiciar la reflexió i el debat”, em diu Carles Sala, que ha impulsat aquest esdeveniment des de l’ICUB. Durant quatre dies Can Fabra acollirà conferències, col·loquis, tallers, exposicions divulgatives, presentacions de llibres, discos i festes populars. Hi haurà també jocs i joguines, projeccions de cinema etnogràfic i cursos de formació, als quals us podeu preinscriure al web de Som Cultura Popular. Hi haurà castellers, bastoners, sardanistes, diables, puntaires, cercaviles… jocs i joguines i una fira de productes festers.

Si aneu a Can Fabra aquest cap de setmana podeu assistir a la Festa de l’Ós, una tradició del Vallespir que en Joan-Lluís Lluís va descriure a la novel·la El dia de l’ós, i que actualment és candidata a proclamar-se patrimoni immaterial per la UNESCO. La Festa de l’Ós és només una de les 15.000 festes tradicionals inventariades dels Països Catalans. “Hem arribat a un punt que ja no es tracta de recuperar tradicions sinó de consolidar-les i assegurar-ne la qualitat”, diu Francesc Fabregat, Cap de Cultura Popular de l’ICUB i instigador de tantes iniciatives. Amb tot, a Can Fabra aquests dies s’hi presentaran festes de creació recent, com Els Foguerons de Sa Pobla de Gràcia, la Nit del Tararot de Tàrrega o la Festa del Flabiol d’Arbúcies.

Tot aquest moviment no seria possible sense dos factors determinants: el teixit associatiu que impregna el país i la passió que batega en l’amateurisme. “En aquest moment, sent com som al mes de gener, hi ha gent que ja està projectant els pessebres del Nadal vinent”, em diu Lluís Puig, que des de la Generalitat de Catalunya té contactes amb més de 100 colles castelleres, més de 600 grups de geganters, i un total de 4.000 entitats que es dediquen a la cultura popular.

Aneu aquest cap de setmana a Can Fabra. Segur que no heu vist mai tants àngels i dimonis en una sola fàbrica.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid