La Comissió per la retirada dels símbols franquistes de Tortosa ha valorat, aquesta tarda en una roda de premsa, el requeriment fet per part del Síndic de Greuges a l'Ajuntament de Tortosa en què l'insta a retirar el monument franquista del riu sense fer una consulta popular prèvia. Des de la Comissió, han fet una valoració molt positiva dels requeriments que està fent arribar al consistori el Síndic "que, recordem, va obrir una actuació d'ofici sobre aquesta qüestió el passat mes de juny" i han assegurat que, per a ells, “suposa un acompanyament molt important” i una demostració que van “pel bon camí”.
Així mateix, però, han assegurat estar “molt sorpresos i molt decebuts” pel cas omís que se n'està fent no només des del Govern municipal sinó també dels grups municipals que condicionen la retirada del monument al resultat de la consulta. En aquest sentit, esperen “una reconsideració per part de tots plegats més prompte que tard”.
En la mateixa roda de premsa, la Comissió ha exposat els motius pels quals ha decidit reactivar-se, passat un temps en stand by després del rebuig de la moció popular presentada l'any 2010. “Entenem que la retirada del monument ha d'arribar per decisió democràtica de l'Ajuntament i, per tant, vam valorar de mantindre'ns a l'espera d'un nou context municipal i d'una nova correlació de forces al ple de l'Ajuntament”, han explicat. A això, cal sumar el fet que el Govern municipal hagi posat damunt la taula la convocatòria d'una consulta popular sobre la conveniència o no de retirar el monument del riu -plantejament que valoren com un “despropòsit immens”- i també el context polític a nivell nacional, a les portes de la construcció de la república catalana. “Un nou país requereix que tinguem la capacitat d’alliberar-nos dels símbols franquistes, ara més que mai”, han afegit.
La Comissió ha dut a terme durant les darreres setmanes una ronda de reunions amb els diferents partits polítics amb representació al ple municipal per exposar -una vegada més- els seus arguments a favor de la retirada del monument i també en contra de la convocatòria de l'esmentada consulta. La dignitat democràtica, el compliment de la llei de la memòria històrica o la imatge que es projecta de la ciutat són alguns d'aquests arguments.
En relació al debat sobre la descatalogació del monument que es va produir el passat 4 de febrer al ple municipal, la Comissió ha comentat la seva “sorpresa” quan van assabentar-se que CiU i ERC anaven a presentar una moció diferent a la que ells havien enviat a presidència perquè fos debatuda. La moció pactada entre els dos socis de govern -que va ser la que, finalment, es va aprovar- condicionava la descatalogació al resultat de la consulta. “En les reunions prèvies que vam mantenir per separat amb cadascun dels grups municipals, vam tindre la paraula de la seua descatalogació sempre que no ho lliguessem a res més. I va i són ells els que ho fan”, s'han exclamat.
La Comissió ha explicat també que han posat en marxa una nova campanya a través de les xarxes socials, sota el títol de Vergonya monumental, que tindrà com a eina comunicativa principal un blog que ja està disponible a l'adreça vergonyamonumental.wordpress.com.