El Ple municipal de Cornellà del passat dijous 29 d’octubre va aprovar, amb els vots favorables d’ERC i ICV-EUiA, la moció presentada pel Grup Municipal de Cornellà en Comú-Crida per Cornellà (CEC-CPC) que sol·licitava el posicionament del municipi contra el Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions, més conegut com a TTIP per les seves sigles en anglès.
La moció destacava el secretisme de les negociacions entre la Unió Europea, els Estats Units i el sector privat i denunciava el mecanisme conegut com a ISDS, que suposa una pèrdua de sobirania dels Estats en sotmetre’ls a tribunals privats quan les empreses privades estimin de manera subjectiva que s’han perjudicat els seus interessos i beneficis. En la mateixa línia, feia una crida a la defensa dels serveis públics i del bé comú com a motor de les polítiques dels ens estatals, nacionals i locals i exigia un procés participatiu d’informació i debat sobre el tractat. El PSC i C’s van optar per l’abstenció mentre el PP es va posicionar en contra de la moció.
Violència masclista
En el mateix ple, es va aprovar una proposta del govern municipal relativa a augmentar els recursos i intensificar els esforços en la lluita contra la violència masclista. Cornellà en Comú-Crida per Cornellà celebra que l’acord s’adoptés per unanimitat, malgrat la manca de participació dels grups en la redacció a causa de la urgència, així com que es reconeguessin els 80 feminicidis malauradament succeïts enguany a l’Estat espanyol, i no només els 41 comptabilitzats de manera oficial pel Govern estatal. En la mateixa línia, fa una crida a assistir a la mobilització estatal del proper 7 de novembre així com als actes amb motiu del 25 de novembre.
Commemoració de la vaga de Laforsa
Cornellà en Comú-Crida per Cornellà també va presentar una moció amb l’objectiu de commemorar el 40 aniversari de la vaga de Laforsa, que tindrà lloc el proper 14 de novembre.
Amb el vot favorable del PSC, CEC-CPC, ERC i ICV-EUiA, l’abstenció de C’s i el vot en contra del PP, es va acordar el reconeixement a les lluites obreres d’arreu del món com a necessàries en la construcció d’una societat més justa, solidària i democràtica, commemorar el 40 aniversari de la vaga de Laforsa a través dels mitjans de comunicació municipals i d’activitats de memòria històrica, així com estudiar atorgar un nom en el nomenclàtor de la ciutat a la citada vaga.
Cornellà en Comú-Crida per Cornellà va denunciar l’existència de carrers dedicats a militars franquistes o amb noms religiosos i va instar a complir els acords plenaris de febrer i març del 2001 referents a posar els noms de Numen Mestre, Maria Anfruns, Carme Forgas, Teresa Giralt i Trinitat Molas a carrers de la ciutat, juntament amb un dedicat a la vaga de Laforsa.
Pressupostos i ordenances fiscals
Pel que fa al Pressupost General, l’Ordenança General de Gestió, Recaptació i Inspecció i les Ordenances Fiscals per a l’exercici del 2016, aprovats amb el suport del PSC i ICV-EUiA, Cornellà en Comú-Crida per Cornellà va optar pel vot en contra i va proposar un procés participatiu d’elaboració dels pressupostos en què siguin els veïns i veïnes els qui defineixin directament les prioritats pressupostàries, va exigir una auditoria del deute per conèixer-ne l’origen i delimitar-ne la legitimitat i va apostar per uns tributs més progressius perquè cada cornellanenc i cada família aporti en funció de la seva renda. Finalment, va assenyalar el gran pes dels contractes amb empreses privades, cosa que suposa un major cost relatiu a l’IVA i el benefici empresarial, i va instar a apostar per la gestió directa.