La Comissió per la retirada dels símbols franquistes de Tortosa exigeix un cop més la retirada del monument commemoratiu de la Batalla de l’Ebre i la posterior museïtzació d’aquest i d’altres símbols franquistes de Tortosa Amb la represa del debat al voltant del monument franquista al mig del riu Ebre.
La Comissió mai no ha sol·licitat la destrucció de cap símbol franquista, sempre ha exigit la retirada i la seua posterior museïtzació, tal i com s’ha recomanat, entre d’altres, als estudis el·laborats per la Direcció General de Memòria Democràtica (DGMD) de la Generalitat de Catalunya, que va designar a les Universitats Rovira i Virgili (URV), Autònoma de Barcelona (UAB), de Lleida (UdL) i de Girona (UdG) i que van concloure al setembre de 2010 que la solució al monument de la Batalla de l’Ebre passava per la seva retirada i posterior conservació o destí que es considerés.
La Comissió per la retirada dels Símbols franquistes de Tortosa és un grup de persones vinculades al món de la recerca, la cultura, l’activisme social i polític de les Terres de l’Ebre que, tal i com el seu nom indica, ha dut a terme diverses activitats per a promoure la retirada de la simbologia franquista de les Terres de l’Ebre amb l’objectiu de treballar per la justicia, la veritat i la reconciliació i dignificar la memòria de totes les víctimes de la Guerra Civil Espanyola. Entre les activitats més destacades, cal remarcar la presentació d’una moció a l’Ajuntament de Tortosa per a aconseguir la retirada de la simbología franquista a finals de 2010 i l’organització de l’exposició cedida pel Memorial Democràtic a Roquetes a principis del 2011 davant les reticències a que fos presentada a Tortosa.
Per una altra banda, tant l'alcalde Ferran Bel i CiU a Tortosa, com altres forces polítiques com ICV o Podem Tortosa, volen posar sobre la taula la realització d'una consulta al voltant del monument. La Comissió assenyala que fer una consulta sobre la retirada de monuments franquistes és un despropòsit immens, una falta de respecte a les persones represaliades i demostra que el franquisme sociològic encara és ben present a la nostra ciutat.
En aquest sentit, la Comissió rebutja el debat interessat al voltant de la pertinença o no de la consulta sobre la destrucció del monument ja que la pròpia Generalitat de Catalunya ha recomanat la retirada i museïtzació de tots els símbols franquistes presents al territori, recomanació que els diversos Governs municipals, independentment del color polític que hagi governat, han incomplert.
Celebra, tanmateix, que CiU no desvie més el debat al voltant de si el monument és franquista o no com ho va fer fa 5 anys. És un fet constatat per la comunitat científica catalana (segons el propi Memorial Democràtic) i internacional que el monument està construït per dignificar les víctimes del bàndol feixista i tot ell encara està carregat de simbologia franquista i per això organitzacions neonazis o feixistes com la Falange o Democracia Nacional proposen recuperar la il·luminació o la seua restauració. Ells tenen molt clar el que representa este monument.
Per tant, un cop més, la Comissió demana la retirada d’aquest vestigi de la victòria del feixisme com a conseqüència de la Guerra Civil espanyola, lluny del passat i present debat polític que ha acompanyat a este monument i sí en la col·laboració de les institucions expertes en aquesta qüestió, com és l’organisme públic Memorial Democràtic, amb l’objectiu de dignificar el passat i promoure les bases d’un futur que treballe per a fomentar la veritat i la reconciliació, però mai des de l’oblit o des d’una lectura esbiaixada de la història. La futura museïtzació és una qüestió que sí pot ser sotmesa al debat ciutadà, però no la seva retirada, tal i com pretenen diverses iniciatives polítiques que confonen el necessari debat i participació ciutadana en aquesta qüestió, en el que ja existeix un criteri científic a nivell nacional i internacional.