La CUP ha denunciat avui en roda de premsa l’estratègia d’esquarterament de l’ICS, amb diferents tàctiques, el Consorci Sanitari a Lleida, el Projecte Cims a Girona i el Plans Funcionals a Tarragona. Entenem que les tres operacions busquen drenar recursos públics a la sanitat privada, satisfer els interessos privats de determinats gestors i eludir el control públic i democràtic dels recursos econòmics públics. En paraules de la diputada Isabel Vallet “ El conseller Boi Ruiz mai ha deixat de representar els interessos de la sanitat privada, com a bon ex representant de la patronal d’hospitals privats”. La prova és que el Consorci Sanitari de Lleida, el Consorci de l’Hospital Clínic, així com els altres 12 consorcis sanitaris -que han adaptat recentment els seus estatuts- preveuen l’aprofitament privat dels seus serveis i de les seves instal·lacions.
Clara Griera, membre de la Marea Blanca de Bellpuig i de la CUP de Bellpuig, ha explicat al ser torn que el Consorci Sanitari de Lleida encobreix un procés latent de privatització de la sanitat pública a escala provincial. Que el Consorci no suposarà una millor assistència sanitària ja que no augmentaran els recursos sanitaris i sí, en canvi, els objectius i les tasques que aquest haurà de dur a terme, i ha destacat que: “regir el Consorci per criteris de rendibilitat, economia i productivitat tindrà un impacte negatiu en la qualitat assistència, en l’equitat d’accés i la universalitat ja que per ser competitiu haurà de reduir costos”.
Xavier Milian, membre de la CUP de Reus en nom de les CUP del Baix Penedès, Terres de l’Ebre i Camp de Tarragona i del Grup de Treball de la sanitat pública de Tarragona, ha explicat que els Plans Funcionals a Tarragona busquen buidar de recursos i d’activitat l’Hospital Joan XXIII (de l’ICS) a favor d’interessos privats de la Xarxa Santa Tecla i les seves fundacions. Ha denunciat que malgrat exigir en multitud d’ocasions informació sobre què suposen aquests plans en quant a recursos públics hi regna una opacitat total. Defensa que és un consorci encobert perquè ara mateix els Plans Funcionals tenen un òrgan rector i s’han nomenat gerents per les àrees que han de començar a funcionar sense que aquestes realitzin efectivament cap activitat. Apunta que recentment han elaborat un material gràfic per visualitzar els diferents casos de portes giratòries a Reus i a la província de Tarragona.
Anna Alcalà, treballadora de l’Hospital de Santa Caterina i membre del comitè d’empresa del mateix, al seu torn, ha explicat que el Projecte Cims, venut com una aliança estratègica entre l’Hospital Josep Trueta i altres ens, està suposant un desballestament del primer a favor dels interessos privats ja que s’està usant l’IAS (empresa pública de gestió privada) per eludir els controls administratius i els procediments de contractació i adjudicar les externalitzacions de manera més discrecional. Un exemple clar el tenim en l’intent de privatització de la gestió del servei d’al·lergologia que fins ara oferia l’Hospital Josep Trueta i que en comptes d’executar el procediment el mateix centre de l’ICS, sotmès al dret administratiu, es traspassa per a que l’executi l’IAS amb subjecció al dret privat.
La CUP anuncia que posarà en coneixement de la Sindicatura de Greuges les informacions anteriors, com va fer a maig de 2014 amb el Consorci Sanitari de Lleida. Que analitzarà els projectes detingudament, per posar en coneixement judicial les presumptes irregularitats, si s’escau. I anima a la mobilització que tindrà lloc demà a les 18h a la Plaça Sant Joan de la ciutat de Lleida contra el Consorci Sanitari així com a totes les mobilitzacions i accions per aturar l’enèsim intent de privatització dels reductes de sanitat pública de propietat pública que queden en el sistema català de salut.