Ahir, l'Assemblea Llibertària del Vallès Oriental va fer l’ofrena floral anual al cementiri celoní on està enterrat Quico Sabaté. Assassinat en aquesta població ara 55 anys.
"Homes del bosc"
Dissabte, 10 de gener a les 18.30h., el restaurant-llibreria Anònims de Granollers (Miquel Ricomà 57) aplegarà la presentació del llibre “Homes del bosc: Maquis, la guerrilla antifranquista" amb el seu autor Francsico Collado Cerveró, en record de Quico Sabaté i tots/es els lluitadors/es per la llibertat.
El llibre amb un llenguatge assequible i entenedor, barreja el relat juvenil, la divulgació històrica i el gènere epistolar. En ell, els més menuts d’una família descobriran, a partir d’unes cartes amagades, el recorregut vital d’un guerriller i coneixeran perquè va esclatar la Guerra Civil, com es va desencadenar una duríssima repressió per part de la dictadura i com front a això, milers de persones resistiren i la combateren durant anys. Aquest llibre intenta que la història i la memòria d’aquestes persones arribe als més joves.
A més a més, Núria Mestre ha realitzat una proposta didàctica sobre el llibre, per tal que els professors puguen treballar els continguts a les aules
Quico Sabaté
Va defensar sempre les idees anarcosindicalistes. De fet, va afiliar-se de ben jove a la CNT i ja es va pronunciar contra el govern conservador de la II República. Després, va acabar la Guerra Civil a la Columna Durruti, durant aquest període, però, Sabaté va tenir problemes amb els representants d'ideologia comunista. En perdre la Guerra, va exiliar-se a França, des d'on va continuar la lluita d'oposició al règim franquista, tant amb el maquis com amb sabotatges i actes de guerrilla urbana en sòl espanyol.L'anarquista havia estat qualificat pel règim com una de les persones més perilloses.
Pel·lícules
La figura i l'acció de Quico Sabaté ha inspirat els films Behold A Pale Horse (1964, vídeo), de Fred Zinnemann, amb Gregory Peck, Gregory Peck i Omar Sharif, i Metralleta Stein (1975), de José Antonio de la Loma. Quico Sabaté també ha estat protagonista d'algun documental, com Quico Sabaté (1980), del Col·lectiu Penta, i del llibre Sabaté, guerrilla urbana en España (1945-1960), d'Antonio Téllez Solà.