Edicions El Jonc ha publicat dins la seva col·lecció Muixeranga el títol “Anatomia d'una ruptura. Espanya, Catalunya, 1975-2014” de l'historiador i professor Xavier Diez i prologat per David Fernández. Diez és especialista en moviment llibertari i sobre la transició, entre d'altres llibres ha publicat "Venjança de classe" o "L'Anarquisme, fet diferencial català". També és conegut pel seu bloc "Espai de dissidència".
L’autor indaga sobre els motius profunds que han portat bona part de la societat catalana a alimentar les files de l’independentisme, i han obligat milions de residents catalans a desitjar la construcció d’un estat propi i a distanciar-se irreversiblement del regne d’Espanya. Tot obviant explicacions simplistes d’ordre econòmic, polític, històric o cultural, la tesi de fons és que són motius molt relacionats amb el passat recent els que han reforçat aquesta decisió col·lectiva de trencar amb Espanya.
L’actual implosió del règim de la Segona Restauració espanyola ha deixat al descobert una estructura estatal corcada, amarada de franquisme i involució política, social i nacional. El projecte reformador de la Transició, que des de l’inici mostrava les seves carències, ha permès constatar que, davant la ruptura frustrada del 1975, els sectors més reaccionaris s’han apropiat del relat espanyol. Paral·lelament, dècades de normalitat institucional en una Catalunya sociològicament antifranquista, políticament democràtica i nacionalment plural han anat desenvolupant el seu propi projecte nacional, creixentment allunyat de l’Espanya monàrquica, uniformista i autoritària. La crisi de les relacions entre Catalunya i Espanya de les darreres dècades ha comportat un xoc de cultures polítiques, socials i nacionals. La independència representa la gran oportunitat de la ruptura pendent i definitiva.
Xavier Diez
Llicenciat en Filosofia i Lletres per la UAB i doctor en Història Contemporània per la UdG. Especialista en la història intel·lectual i cultural del moviment llibertari i de la Transició, ha publicat mitja dotzena de llibres d’assaig i recerca i nombrosos articles acadèmics, i ha participat en diverses obres col·lectives. És membre del Grup de Recerca en Estudis Nacionals i Polítiques Culturals i col·labora en diversos mitjans de comunicació i iniciatives culturals i editorials. Paral·lelament, ha mantingut una trajectòria literària, amb dues obres de narrativa i tres poemaris publicats. Professionalment, es dedica a la docència i és professor associat d’Història Contemporània a la Universitat Ramon Llull.