Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
cultura
L'OCB fa una crida a la mobilització civil durant el lliurament dels premis 31D

El president de l'OCB, Jaume Mateu va manifestar que “és temps de militància lingüística i de lluitar contra les mordasses”. La vetllada serà retransmesa en diferit el proper 5 de gener per Televisió de Catalunya

13/12/2014 Cultura

Ahir al vespre, l'Auditori d'Alcúdia va aplegar una nova edició de la Nit de la Cultura amb el lliurament dels XXVIII Premis 31 de Desembre, creats per l'Obra Cultural Balear (OCB) per reconèixer aquelles persones i entitats que han fet feina durant el 2014 a favor de la llengua, la cultura i les senyes d'identitat del país.

Amb un auditori, ple de gom a gom, el president de l'OCB, Jaume Mateu, va aprofitar l'ocasió per denunciar els atacs constants contra la llengua i la cultura per part d’uns governants incultes que la voldrien arraconada en l’àmbit domèstic com durant la dictadura, i va anuncir la posada en marxa de ‘Conversem’, una campanya de mobilitzacions populars a favor de la llengua.

Citant Ramon Llull, Mateu va sentenciar que “el savi ens pot fer molta llum en temps de penombres com les actuals” i ha recordat la sentència lul·liana “hi ha una saviesa del seny i una saviesa -més alta- de la follia. Per a l'alta vida de l'ànima, el seny solament serveix per a decidir quan cal llançar-se a la follia". I és que segons Mateu, “és temps de militància lingüística i de lluitar contra les mordasses”.

Durant la vetllada, es va presentar l'Any Ramon Llull, que al llarg dels anys 2015 i 2016 commemorarà l'obra del filòsof, pensador i creador del català literari, així com els actes del del Tricentenari 1715-2015, que commemorarà durant l’any que ve els tres segles del decret de Nova Planta. Tampoc no va faltat un record per un dels fundadors del Grup Blanquerna, Josep Maria Madrinyà, que morí fa uns mesos.

L'acte va ser conduit pel periodista, Llorenç Cloquell i va incloure les actuacions del baríton Lluís Sintes i el pianista Andreu Riera, que hi interpretaren Ramon lo Foll, de Guillem d’Efak i Antoni Parera Fons; el monologuista Miquel Àngel Llonovoy; Donallop, que hi presentà temes del primer àlbum, #Milestones ; i Pere Janer, que va presentar temes de Present perfect, un seguit de músiques i lletres de caràcter vitalista i esperançador.

La Nit de la Cultura va acabar amb l’actuació de la cantant Nina, avalada per una trajectòria artística de més de 30 anys. Com a acte final l’himne de Mallorca, La Balanguera, va donar per finalitzada aquesta tradicional vetlada.

Els premiats

El Premi Francesc de Borja Moll s'entrega a l'Associació s'Altra Senalla que fa vint anys que difon el comerç just i emprant en els seus programes sempre la llengua pròpia.

El guardó Bartomeu Rosselló- Pòrcel s'entrega als joves manacorins Xítxeros amb Empenta per l'emprenedoria social d'aquesta entitat que pretén dotar de cos i veu crítics al jovent.

El Premi Josep Maria Llompart, que distingeix una persona que, a les Illes Balears, s’ha destacat per dedicar-se a la normalització de la llengua i la cultura catalanes, serà pel misser Francesc Riera Solivellas.

L'Emili Darder, que distingeix una iniciativa o experiència en el camp de l’educació, l’ensenyament o el lleure, al pianista Joan Moll i Marquès, investigador i divulgador dels compositors illencs.

El Premi Bartomeu Oliver per distingir als qui desenvolupen en un determinat àmbit territorial o social, o el treball que contribueixi a la recerca o millor coneixement d’aquest àmbit, serà per l'Associació Cultural Musical Pere Josep Cañellas.

El Miquel dels Sants Oliver serà per Pere Ferrer Guasp, per l'obra Contraban, corrupció i estraperlo a Mallorca (1939-1975).

L'Aina Moll i Marquès, que distingeix una persona o entitat que hagi destacat per dur a terme, des del voluntariat, activitats de promoció, difusió o prestigi de la llengua catalana a qualsevol indret del seu domini lingüístic, serà per Miquel Ripoll Rutllan.

I per últim, el Premi Gabriel Alomar serà per la valenciana, Editorial Bromera, per un projecte editorial que pretén abastar tot el domini lingüístic.


Valora
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid