Estats Units viola la Convenció contra la Tortura amb la prolongada reclusió de presos que es troben en l'anomenat corredor de la mort, van acusar aquest divendres experts del Comitè contra la Tortura de l'Organització de les Nacions Unides (ONU).Van denunciar que en alguns casos l'angoixant espera i la incertesa davant d'una execució imminent dura fins més d'una dècada. Aquesta mesura de mantenir per temps indefinit a presos al corredor de la mort, en la nostra opinió sense dubte viola la vuitena esmena dels Estats Units que prohibeix els càstigs cruels, ha afirmat en roda de premsa Alessio Bruni, un els experts de l'ONU. "S’ha violat la Convenció? Sí. Perquè el corredor de la mort equival a una mena de maltractament i com a tal és aplicable a l'article 16 de la Convenció ", va afirmar Bruni en ser qüestionat sobre aquesta situació que viuen centenars de presos al país nord-americà.
Els assenyalaments dels experts es donen després de les conclusions del Comitè, després de la revisió de l'informe dels Estats Units sobre el seu compliment de la Convenció contra la Tortura, tractes cruels i degradants, que es va realitzar a Ginebra a mitjans de novembre. Bruni ha afegit que fins i tot el juliol passat un jutge de Califòrnia va emetre una declaració que aquest procediment prolongat al corredor de la mort, que en molts casos arriba a ser de deu o dotze anys, "és inconstitucional". "L'Estat hauria de reduir els retards en els procediments que mantenen als presos condemnats a la pena capital al corredor de la mort durant períodes prolongats", va citar el Comitè en el document que conté les seves observacions finals.
El Comitè, format per deu experts de diferents parts del món, ha celebrat que sis entitats als Estats Units haguin abolit la pena capital. No obstant això, va expressar la seva preocupació perquè en l'actualitat EUA no considera l'abolició de la pena de mort en l'àmbit federal. Va expressar la seva preocupació per les informacions que en el moment de realitzar l'execució del reu, aquesta va acompanyada de fort dolor i sofriment prolongat, així com per les irregularitats en el curs de l'execució, com va passar en casos recents a Arizona, Oklahoma i Ohio. En aquest sentit, el Comitè va recomanar al govern de Washington triar nous mètodes d'execució per tal d'evitar el dolor i sofriment dels reus. El Comitè també va recordar als Estats Units que ha de garantir les salvaguardes i protecció dels drets dels condemnats a la pena de mort, aprovades pel Consell Econòmic i Social de l'ONU en la resolució del 25 de maig de 1984, on la pena capital es durà a terme de manera que es causi el menor sofriment. Així mateix, s'encoratja l'Estat a que estableixi una moratòria de les execucions amb vista a abolir la pena de mort i commutar les penes de les persones condemnades i adherir-se al Segon Protocol Facultatiu del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, destinat a abolir la pena de mort.