Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
COORUPCIÓ
Una operació contra la corrupció municipal se salda amb 51 detinguts

Entre els arrestats destaquen l'exnúmero dos d'Esperanza Aguirre, Francisco Granados, el president de la Diputació de Lleó o els alcaldes de Valdemoro i Parla.

27/10/2014 Política

L'operació anticorrupció en què ha estat detingut l'exconseller madrileny Francisco Granados s'ha saldat amb l'arrest de 50 persones més, totes elles acusades de formar part d'una trama per al cobrament de comissions per l'adjudicació d'obres. Segons ha informat la Fiscalia Anticorrupció en un comunicat, només en els dos últims anys aquesta trama de corrupció municipal i regional, que operava principalment a Madrid, Múrcia, Lleó i València, s'hauria adjudicat contractacions per valor de 250 milions d'euros. L'operació anticorrupció, denominada Púnica, s'ha saldat amb l'arrest de 51 persones a Madrid, Múrcia, Lleó i València, 259 registres, 400 manaments a entitats bancàries i 30 embargaments preventius de vehicles d'alta gamma dels principals investigats.


L'exnúmero dos de la Comunitat de Madrid amb Esperanza Aguirre és un dels principals acusats d'aquesta trama que, "infiltrada en diversos ajuntaments i autonomies" de les províncies esmentades, aconseguien contractes públics en "connivència" d'edils municipals i funcionaris, empresaris de la construcció i d'empreses de serveis energètics. L'operació, que ha estat declarada secreta pel magistrat Eloy Velasco, continuarà en els pròxims dies, segons la Fiscalia Anticorrupció. Entre els detinguts, també figuren el president de la Diputació de Lleó, el també popular Marcos Martínez, successor d'Isabel Carrasco, assassinada el passat mes de maig o e empresari David Marjaliza. A la llista d'arrestats també figuren els alcaldes dels municipis madrilenys de Valdemoro, Collado-Villalba, Parla, Torrejón de Velasco, Casarrubuelos i Serranillos del Valle. La trama tenia l'objectiu d'aconseguir el lucre personal dels polítics implicats, pertanyents a tres partits diferents - PP, PSOE i els independents de la UDMA - i no el finançament de les seves respectives formacions, segons han informat fonts jurídiques. La investigació revela que l'organització desmantellada es dedicava a intervenir entre empresaris i polítics amb influències en l'àmbit municipal i regional per a la consecució de contractes públics en la gestió de serveis.

Un agent de la Guàrdia Civil va avisar Granados que estava sent investigat per la Fiscalia Anticorrupció i l'Audiència Nacional en relació al compte que tenia obert a Suïssa. Durant la investigació a aquesta trama de corrupció, es va procedir a intervenir les converses telefòniques dels investigats i els agents van descobrir que un guardia civil hauria alertat Granados de les indagacions que s'estaven realitzant. L'agent ha estat imputat per un delicte de revelació de secrets, tot i que, segons han informat a Efe fonts de la investigació, no es troba entre els detinguts en aquesta operació. Les indagacions contra la trama, que giraven entorn de dos aconseguidors - els empresaris David Marjaliza i Alejandro de Pedro Llorca -, es van iniciar al desembre de 2013 quan la Fiscalia de Lausanne va informar a Anticorrupció que investigava a Granados i Marjaliza per un delicte de blanqueig de capitals agreujat. Aquest va ser l'origen de les indagacions de la Fiscalia en coordinació amb Agència Tributària i Intervenció General de l'Estat (IAG) i la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil.

La informació aportada va permetre presentar una "detallada querella" davant Velasco, que va incoar diligències al juny per delictes de blanqueig de capitals, falsificació de documents, delictes fiscals, suborn, tràfic d'influències, malversació de cabals, prevaricació, revelació de secrets, negociacions prohibides a funcionaris, fraus contra l'Administració i organització criminal. A partir d'aquesta data, segons la Fiscalia, el jutjat ha dirigit "un eficient treball d'investigació", juntament amb les institucions esmentades, per culminar avui amb les detencions dels 51 acusats i l'adopció de les mesures cautelars per assegurar la recuperació dels productes i guanys del delicte. Francisco Granados, exnúmero dos d'Esperanza Aguirre, va dimitir fa vuit mesos com a diputat del PP a l'Assemblea de Madrid i com a senador després de fer-se públic que havia tingut un compte bancari a Suïssa almenys entre 1996 i 2000. Aquell mateix dia, el llavors diputat madrileny i senador va fer públic un comunicat en el qual assegurava que era "rotundament fals" que tingués obert un compte bancari fora de l'Estat espanyol durant els seus anys d'activitat política, si bé va admetre que sí que va tenir una abans, entre els anys 1996 i 2000. No obstant això, al dia següent va comunicar al PP que dimitia i deixava la política perquè se sentia víctima d'un "linxament" i va incidir en què els diners d'aquest compte a Suïssa procedien de la seva "activitat privada" i que era "absolutament net".Francisco Granados Lerena va ser la "mà dreta" d'Esperanza Aguirre al PP de Madrid i a la Comunitat de Madrid, va exercir com a secretari general d'aquest partit entre 2004 i 2011 i com a conseller de Presidència, Justícia i Interior entre aquests mateixos anys.

 

 

 

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid