Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
EUSKAL HERRIA
El Parlament basc dóna suport a la consulta de Catalunya

La majoria del Parlament basc (PNB i EH Bildu) ha aprovat, amb l'oposició de PSE, PP i UPyD, una proposta en suport de la consulta a Catalunya que subratlla el "respecte i reconeixement del procés polític i democràtic" i reivindica el dret a decidir perquè "els pobles tenen legitimitat democràtica per decidir el seu futur ".

09/10/2014 Internacional

El pronunciament, subscrit per PNB i EH Bildu, dóna suport de manera explícita al procés sobiranista de Catalunya, que "respecta i reconeix" perquè és "l'expressió de la voluntat democràtica de la majoria dels catalans". De la mateixa manera, el text reivindica el dret a decidir i sosté que "els pobles tenen legitimitat democràtica per decidir el seu futur, sent el límit el que la ciutadania expressi i decideixi democràticament", conclou la iniciativa.Pello Urizar, parlamentari d'EH Bildu, s'ha felicitat per l'acord, ha defensat la consulta catalana i ha apel·lat al cas escocès per assegurar que "és la negació el que genera confrontació i no la democràcia". Joseba Egibar, el portaveu del PNB, ha assegurat que "el procés català és en certa manera el nostre procés". "El que haurien els mandataris espanyols és deixar preguntar i escoltar la resposta, perquè la democràcia no té un altre camí, no té dreceres, els desitjos d'un poble no es poden obstaculitzar per sempre, perquè al final troben el seu camí", ha afirmat el dirigent del PNB.


El debat ha evidenciat les profundes diferències entre els dos grups i la resta de la Cambra, PSE, PP i UPyD que consideren il·legal la consulta i neguen el dret a decidir. Idoia Mendia (portaveu del PSE) ha defensat que és demòcrata ser independentista però no defensar el dret a decidir "perquè és una argúcia perquè una minoria s'imposi a una majoria". Joseba Egibar li ha respost que a Catalunya "hi ha quantitat de gent que sense ser nacionalistes, perquè són demòcrates, directament s'han fet independentistes, fins a les files del PSC i vostès ho saben perquè ho estan patint". Borja Semper, el portaveu del PP, ha recordat que "no hi ha cap dret il·limitat" i que "no n'hi ha prou amb les urnes perquè un acte sigui democràtic, cal la llei". Després de la votació, on ha estat aprovada la proposta, el diputats abertzales han ovacionat dempeus el resultat i un dels seus parlamentaris ha exhibit una estelada, fet que ha provocat les protestes de la presidenta del Parlament, Bakartxo Bòbila.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid