La demanda coincideix amb el 75è aniversari de l’entrada de les tropes franquistes a la ciutat, i ha estat presentada en el marc de la campanya de la CUP ‘Girona Republicana’, que durant el primer semestre d’aquest any ha organitzat diverses activitats per reivindicar el llegat republicà de la ciutat. Al mes de febrer la CUP va fer un acte sobre el refugi antiaeri en record a les vícitmes dels bombardejos de 1939 i una bustiada explicant als veïns i veïnes de la plaça la proposta de canvi de nom. Igualment, s’ha fet públic un dossier informatiu en què s’explica la història de la plaça, la biografia d’Eduardo Marquina i els motius per reclamar el canvi de nom.
En la mateixa moció la CUP també demana al govern municipal que atengui les recomanacions del Memorial Democràtic, que des de l’any 2010 recomana la intervenció sobre quatre elements patrimonials de la ciutat, entre d’altres mesures. Finalment, al text hi ha un tercer punt d’acord perquè les escoles gironines s’adhereixin a la Xarxa d’alumnes per a la prevenció del feixisme a Catalunya, promoguda per l’Amical de Mauthausen.
Moció contra la Llei General de Telecomunicacions
En la sessió del dilluns també es debatrà una altra moció de la CUP, perquè l’Ajuntament es posicioni contra la Llei General de Telecomunicacions, aprovada recentment pel congrés espanyol. En la moció s’alerta que el text aprovat vulnera greument l’autonomia municipal perquè sotmet desplegament de xarxes públiques de comunicacions electròniques a les disposicions del Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme, i usurpa la competència municipal per atorgar llicències i les competències municipals i autonòmiques en el camp de les telecomunicacions.
La moció també denuncia que la llei aprovada no respecta les recomanacions ni els convenis internacionals pel que fa a la prevenció i seguretat per a la salut pública en el desplegament de les xarxes de telecomunicacions.