Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
"Com deia algú: Espanya només signa treves i rendicions"
26/05/2014 Entrevistes

Antonio Baños, membre de Súmate i de l'Assemblea Nacional Catalana

Fa més de vint anys que és periodista i col·labora amb tota mena de mitjans. Ha publicat un parell de llibres sobre economia, La economia no existe i Posteconomia, on explica com aquesta cruel estafa que anomenen crisi ha pogut dominar i canviar les nostres vides. L'any passat va treure el seu primer llibre en català La rebel·lió catalana. Com diu l'autor, "una reflexió periodística sobre els motius i les raons que acumulen els que creiem en les bondats evidents d'un procés d'independència"

 

Un dels teus darrers llibres el titules la Rebel·lió Catalana, creus que es tracta d'una mena de revolució democràtica?

Jo situo el procés com més que una febrada, més que una revolta, que sempre té un punt d’espontani però, per ara, menys que una revolució que és més accelerada i caòtica. Però és evident que vivim un moment rebel. És a dir, de destitució de totes les institucions polítiques que funcionen a Catalunya. I a més, té un centre democràtic, de recuperació de la sobirania popular evidentíssim. Tant de bo que, a més, fos tan a fons que toqués també les estructures econòmiques, el sistema de producció.

"Tant de bo que, a més, fos tan a fons que toqués també les estructures econòmiques, el sistema de producció"
Com analitzes la situació a sis mesos del Referèndum?

Personalment, com Antonio Baños, amb molta alegria i esperança. Si la gent respon, surt, persevera i no s’arronsa i té temença, les perspectives de tensionar fins a la ruptura són fantàstiques.

Com a periodista, la cosa és una mica mes “realista” i temo jocs de despatxos, “trilerisme” autonomista de tota la vida, vaja.

Veus alguna llum al si de l'Estat Espanyol que permeti pensar que abordarà democràticament la qüestió nacional?
L’estat espanyol, des de Carles I, no ha abordat ni democràticament ni amb cap mena de pactes cap qüestió nacional. Ni holandesos, ni portuguesos, ni americans ni ara nosaltres. Com deia algú: Espanya només signa treves i rendicions.
"Com deia algú: Espanya només signa treves i rendicions"
Quina funció important poden jugar l'ANC i Súmate en el procés cap a la independència?

Important no, fonamental. L’èxit esclatant de l’ANC és molt més important de què pensem no només pel procés sinó per empoderar a la societat enfront dels partits tradicionals. En aquest sentit, Súmate crec que també va més enllà de la seva funció tàctica que és portar el debat a uns catalans castellanoparlants aliens al procés. Es tracta també d’anarconstruint una nova catalanitat més ample i nova que regiri les velles categories entrecatalà de soca-rel i xarnego. Entre aquell catalanisme identitari i aquell “espanyolisme progressista” que ens han dividit durant els anys de l'Autonomia. També treballem per una catalanitat republicana, nova, inclusiva i basada en la ciutadania

La indepedència d'una part de la nació catalana pot ser un revulsiu per avançar cap una Europa dels Pobles?

Si ens en sortim, l’impacte per Europa serà brutal. No només per les nacions sense estat del continent sinó per qualsevol poble. Si nosaltres guanyem la llibertat de forma democràtica i pacífica s’obre la porta a què el poble decideixi altres coses “prohibides” com el pagament del deute, l’austeritat, el control als mercats financers o, perquè no, la monarquia a Espanya. El model català de mobilització popular, col·laboració institucional i conflicte alegre i pacífic serà sens dubte, imitat. Però primer hem de guanyar, no ho oblidem mai!

"Si ens en sortim, l’impacte per Europa serà brutal"
Com creus que aquest revulsiu pot influir també en l'evolució de les estructures socioeconòmiques i polítiques d'Europa?
Vaja, t’ho he respòs abans sense mirar aquesta pregunta, haha. La veritable lluita, el conflicte profund a Europa, és entre pobles i elits (burocràtiques, financeres, industrials etc.) El cas català participa d’aquest conflicte. La diferència és que la nostra solució passa per la construcció d’un nou estat cosa que no és igual a portuguesos o grecs. Però la lluita és la mateixa.
Què pot aportar la Unitat Popular en aquest procés de canvi?
Jo espero que tingui una creixent centralitat en tot plegat. No perquè moderi el seu discurs o objectius, al contrari. Perquè la gent prengui consciència que el procés nacional és un procés social. I que , per això, les forces popular i transformadores han d'aconseguir l’hegemonia. Així que crec que ha de ser un pol d’atracció d’uns valors i d’un model que s’ha de percebre tant com possible com, a més, just.
"Perquè la gent prengui consciència que el procés nacional és un procés social"
Quins trets hauria de tenir la República Catalana Independent?

Uffff. Resumint molt. Aposta ferma i sense fisures per la pau (no exercit, diplomàcia bolcada a la resolució de conflictes i no a la gestió d’interessos, país de refugi...)

Un estat creat de baix cap a dalt. És a dir, gran poder polític i de gestió municipal i un govern nacional entès com un ens de coordinació, i gestió de les grans escales.

Democràcia participativa, constant i sense límits de temes en el centre del sistema. Limitació i fiscalització efectiva de càrrecs i polítiques. Model econòmic basat en l’equilibri defensa del territori i el medi ambient, en la funció social i moral de l'economia i en formes de producció que lluitin contra la globalització tot re localitzant la producció i el consum. Aposta per una frugalitat abundant, per la cosa comuna, per el fet cooperatiu com a centre del model econòmic. Recuperar l’esperit del vell dret públic català, basat mes en la common law que en la tradició espanyola....

En fi. Agafar el Reino de España i fer exactament a l’inrevés.

"Un estat creat de baix cap a dalt. És a dir, gran poder polític i de gestió municipal i un govern nacional entès com un ens de coordinació, i gestió de les grans escales."
Valora
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid