Alerta Solidària ha denunciat "la coacció que de facto exerceixen els cossos policials vulnerant el dret fonamental de vaga i de manifestació", en relació a les mobilitzacions estudiantils d'ahir convocades pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC). En un primer balanç, l'organització antirepressiva ha tingut constància de més 150 persones identificades i amenaçades.
Segons Alerta Solidària, a la reclusió forçosa que han patit durant més de dues hores poc més de cent estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona per part dels Mossos d’Esquadra cal afegir la següent llista de persones que han estat aturades, identificades i algunes d’elles amenaçades i tractades de manera vexatòria. Totes elles durant o després de les mobilitzacions estudiantils:
- A la UB-Diagonal, de Barcelona: 4 persones.
- A la UAB: entre cent i cent vint persones, tres de les quals han estat dutes a comissaria per ser identificades.
- A Castelló: vint-i-dues persones.
- A Tarragona: tres estudiants de l’IES Pons d’Icart.
- A València: setze persones.
- A Igualada: una persona.
- A la Seu d’Urgell: una persona.
- A Barcelona: quatres persones al matí. Encara per concretar el nombre al vespre amb les detencions d’un mínim de dues persones. Una noia, al carrer Tarragona ha estat ferida per l’actuació policial.
Per a l'organització antirepressiva, en tots aquests episodis queda l’impacte sobre l’estudiant pel fet de ser identificat per participar en una mobilització justa i altruista. Però més impactant és encara quan se t’explicita l’amenaça de la sanció administrativa, l’amenaça de la detenció, o l’amenaça de seguir-te i tenir-te en el seu particular “punt de mira”.
Efecte intimidador
També destaca la repressió subtil, poc visible per les baixes xifres en detencions, però massiva per l’efecte intimidador i directe sobre un gran nombre de manifestants suposa una coacció planificada des del govern. La carta blanca donada als agents de la Brigada Mòbil i als de la Divisió d’Informació és l’evidència de la por que genera l’auge de mobilitzacions i l’aposta clara per frenar-les, no amb arguments sinó amb intimidació selectiva. "La fórmula clàssica de dissuadir la pròpia població de participar en qualsevol protesta per la presència calculada de l’agent repressor. La por contra la llibertat".
Ara bé, segons Alerta Solidària, "és en aquest context, conegut de fa massa anys pel moviment estudiantil i en concret pel Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans, que l’èxit de la mobilització esdevé més important encara. Per haver fet sortir els i les estudiants de les aules a defensar els seus drets malgrat saber que l’Estat no resta inactiu i respon, via repressió, amb més agressions".