Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
La simbologia franquista al Vendrell
Rubén Suan, militant de la CUP d'El Vendrell Rubén Suan, militant de la CUP d'El Vendrell

Tal com vam anunciar ahir des de la CUP de Vendrell, fa gairebé quatre anys que l’Ajuntament del Vendrell va aprovar una moció nostra per tal de retirar la simbologia franquista del nostre municipi. Amb els vots favorables dels regidors i regidores de CiU, PSC, PP i ERC, el text aprovat obligava al consistori a realitzar un cens, en un termini màxim de sis mesos, dels vestigis de la dictadura franquista que encara estiguessin a la vila, i la seva posterior retirada. Especial menció mereixen els regidors de PxC, que es van negar a votar la moció, suposo que per no ofendre els orígens franquistes de part de la seva militància. Ja ho va dir el Carrasco, un dels seus regidors al nostre poble, que “el fascismo es una opción política como cualquier otra”...

I gairebé 48 mesos encara continuem igual. Ni inventari, ni retirada de símbols, ni res de res.

Algú podria pensar que fer l’inventari és molt i molt complicat, i que aquest és motiu de l’inactivitat de l’equip de govern.

 

El Memorial Democràtic

La CUP hem fonamentant la manca de voluntat del consistori, no només en temps que ha passat des de que es va aprovar la moció, sinó en que, a més a més, una bona part de l’inventari ja està fet.

El Memorial Democràtic és un organisme de la Generalitat de Catalunya que té per finalitat la recuperació, commemoració i foment de la memòria democràtica. Aquesta institució, amb el suport del Departament de Medi Ambient i Habitatge i la participació de diverses universitats catalanes, van realitzar, entre el 2008 i 2010, una recerca i catalogació dels símbols franquistes de 185 municipis seleccionats segons criteris geogràfics, demogràfics i d’interès històric. Entre aquests municipis es trobava El Vendrell.

Aquest cens permet a l’usuari conèixer diferents nivells d’informació de cada símbol, des de la seva localització exacta fins el seu context històric, passant per la seva descripció etc.

Entre altres documents redactats per aquesta institució en destacaré un: Recomanacions d’actuacions sobre la simbologia franquista de Catalunya. Aquest dossier, tal i com el seu nom indica, és un conjunt de recomanacions d’intervenció en relació als símbols catalogats en el cens.

 

Què queda al Vendrell?

Segons el cens realitzat pel Memorial Democràtic al nostre municipi podem trobar els següents vestigis de la dictadura franquista:

-A la carretera de Valls, a la zona que popularment es coneix com a “cases barates”, podem trobar un dels vestigis de l’època franquista més coneguts del municipi. Es tracta d’un placa rectangular, de grans dimensions, on s’anuncia la construcció d’un grup d’habitatges de protecció oficial. En el text de la placa s’esmenta l’organisme promotor, el nombre d’habitatges i l’any de la de construcció o promoció. El text va acompanyat de dues imatges: el jou i les fletxes a l’esquerra i el pic, l’espiga i la palma, relatius a l’Obra Sindical del Hogar, a la dreta.

Es recomana la retirada de la placa.

-Al carrer del Mar, número 12, molt a prop de l’Ajuntament, podem trobar una casa amb placa de marbre blanc que recorda que és la casa nadiua de “D. Francisco Palau Rabassó, gran patriota fundador de la Peña Ibérica Vendrell”. Acompanyant la placa es pot veure l’escut franquista, amb la presència de l’àliga, la divisa “Una, Grande, Libre”, el jou i les fletxes i les columnes d’Hèrcules.

En aquest cas també es recomana la retirada.

-A l’autopista, tot just a l’alçada del peatge d’entrada pel Vendrell, als peus de Sant Vicenç de Calders, trobem un conjunt monumental format per una gran llosa de pedra d’uns 4 metres d’alçada clavada a terra i, tocant aquesta, un bloc de pedra de format horitzontal. Aquest bloc du una placa que mostra un text de lletres metàl·liques clavades, moltes de les quals han estat arrencades. Aquest monument es va posar en commemoració a la inauguració d’aquest tram d’autopista.

En aquest cas, pel fet d’estar en lloc privat i poc rellevant, es recomana no intervenir.

-A diversos llocs del municipi, tot i que en el cens del Memorial Democràtic només fa referència al carrer Cerdenya, podem trobar plaques del Ministerio de la Vivienda amb el jou i les fletxes.

En el cas d’aquestes plaques es recomana la seva substitució per plaques d’Adigsa.

S'ha de dir, però, que el que apareix al cens del Memorial Democràtic no és del tot complet, ja que nosaltres tenim controlada alguna placa que no surt al seu cens.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid