Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Alliberament nacional
Es presenta a Benicarló la Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià
09/09/2013 Drets i Llibertats

La Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià va organitzar el passat divendres una xerrada col·loqui al Magatzem de mar, a Benicarló (Baix Maestrat) per debatre sober la necessitat del poble valencià a decidir el seu futur, a l'acte assistien com a ponents la vicepresidenta de l’Associació d’escriptors/es en llengua catalana del País Valencià, Gemma Pasqual, Agustí Cerdà president d’ERPV, i Antoni Terrones del Moviment en Defensa de la Terra (MDT). El debat, moderat per Joan Ferrer, va ajudar en la concreció de què és el que persegueix la plataforma, al temps que va servir per exposar la situació actual al País Valencià, en tots els àmbits, possibilitant fer un acte de pedagogia encaminat a la precisió dels punts que busca cada organisme social, així com cada entitat o partit que s’han sumat al moviment per decidir i per aconseguir un referèndum al Principat que reflecteixi la voluntat del poble català sobre la independència del seu territori.

En aquest sentit, Cerdà insistia en assenyalar el marc jurídic que acull el fet de poder dur a terme la consulta, “el dret a decidir és com la independència? No, el dret a decidir és internacional, els organismes internacionals ho reconeix a mesura que hi ha estats emergents que van situant aquest dret per a decidir lliurement el seu futur. El més pròxim és Escòcia, Catalunya també està en la mateixa línia, i es deu fer pedagogia, explicar bé les possibilitats que tenim dins de la legalitat internacional”. “Els valencians som una comunitat política des del segle XIII, constituïda i amb les seues lleis, i per tant és un subjecte polític capaç de prendre decisions. Per tant, reivindiquem el dret dels valencians a decidir el seu futur i a decidir què els convé. Estem en una situació molt precària al País Valencià i si les relacions no són bones, s’hauran d’alterar”. D'altra banda la intervenció de Terrones va girar entorn al dret a decidir però vinculat als drets socials i les llibertats col·lectives, individuals i socials quan a alternatives que pot oferir un moviment com el generat pel Dret a Decidir per tal de “capgirar la situació en la qual estem vivint, una situació prou fotuda, fonamentalment per a la classe treballadora”. Un moviment social que per moments s’avança a l’acció política, “però que influeix molt en es polítics”, segons Terrones, “però en polítics de l’esquerra que són els que tenen un sentiment més proper al poble”manifestava.

Finalment Gemma Pasqual va centrat la seua intervenció en donar un punt de vista cultural per apostar pel Dret a Decidir del País Valencià. Posteriorment a les diferents intervencions, es va obrir un torn de preguntes per al públic assistent. La jornada va acabar amb un sopar popular i el concert del grup Indezentes.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid