Centenars de persones es van concentrar ahir a Almenara (Plana Baixa) per donar suport a Carles Mateu, l'home condemnat a sis mesos de presó per negar-se a parlar en castellà a la Guàrdia Civil.
La desproporcionada condemna que ha patit aquest militant d'ERPV pel simple fet d'expressar-se en català a uns agents policials ha suscitat una gran onada de suport i indignació al País Valencià i també a la resta dels Països Catalans.
Tant és així que més de 10.000 persones han subscrit una causa que demana al Síndic de Greuges que retiri la pena a Mateu "perquè és un dret el poder expressar-se en una llengua cooficial davant de l'administració". A les xarxes socials, els suport es vehicula amb l'etiqueta #totssomCarlesMateu.
Ahir, a la Plaça 8 de Març d'Almenara, població on viu Carles Mateu, centenars de veïns i valencians que s'hi van desplaçar van solidaritzar-se amb l'independentista, a qui ja li han retirat tots els punts del carnet. L'escriptor Gemma Pasqual va llegir el manifest.
En declaracions a La Veu del País Valencià, Mateu ha declarat que creu que tot el que li està passant “és surrealista” i afirma que "és el reflex de la repressió total de la llengua identitària; és una vegada més la submissió dels valencians des de fa 300 anys”.
Aquest veí d’Almenara ha contat el “menyspreu” de la 'benemèrita' cap a la seua persona i cap a la seua llengua, ja que entre altres frases els agents li van dir "Hábleme en español, estamos en España" ["Parli'm en espanyol, estem a Espanya"].
Ara, Carles Mateu està estudiant amb el seu advocat les accions legals contra “aquesta repressió contra la identitat del País Valencià”.
Mocions de suport a Carles Mateu
ERPV ha anunciat la presentació de precs i mocions de suport a Carles Mateu a diferents ajuntaments, acció que es realitzarà als ajuntaments d'arreu dels Països Catalans a més de les iniciatives parlamentàries iniciades al Congrés dels Diputats i el Parlament Europeu. De moment, l'Ajuntament de Benifairó de les Valls ja ha aprovat la moció.
Esquerra Republicana considera que la condemna és "un càstig polític pel simple fet de parlar valencià", ja que Mateu va ser absolt en el primer judici en una sentència que va ser revocada basant-se en un fet que no s'ha produit, com és la negativa a fer una prova d'alcoholèmia quan l'atestat sí que la recull.
"Ens trobem davant un nou cas de valencianofòbia com els que malauradament es repeteixen massa sovint", critica ERPV. El partit, a més de dur el cas al Congrés dels Diputats, des de fa mesos ha sol·licitat una reunió amb el Ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, per denunciar aquestes pràctiques per part dels cossos i forces de seguretat de l'Estat.