El grup del PP a les Corts ha refusat d'instar el govern valencià a concedir l'Alta distinció de la Generalitat a Guillem Agulló, el jove independentista i antifeixista assassinat ara fa 20 anys a mans d'un grup de neonazis, segons ha informat Vilaweb. La proposta, defensada per Esquerra Unida del País Valencià (EUPV), era inclosa en la proposició no de llei per rebutjar i condemnar les agressions i manifestacions feixistes, racistes, homòfobes i discriminatòries que tenen lloc al País Valencià. El text també instava la Generalitat a demanar al govern espanyol la creació d'una fiscalia especialitzada en delictes d'odi com la que funciona a Catalunya.
El text ha arribat a la cambra amb dues esmenes, del Partit Popular i de Compromís. El PP ha demanat de reflexionar sobre la unió de les forces polítiques contra les formes de violència 'vinguin d'on vinguin, sense distinció', segons que ha defensat la diputada Angélica Such. I ha argüit una qüestió de forma per rebujtar la proposta. Així, Such ha considerat que la distinció a Guillem Agulló no corresponia demanar-la a través d'una proposició no de llei sinó que calia fer-ho a través del president del Consell, consellers o institucions de reconegut prestigi. Such ha afegit que les Corts eren una institució de reconegut prestigi però que el legislador referia en aquest apartat a la societat civil i no a la cambra valenciana. La diputada popular ha afegit que els homenatges i els premis servien per a reivindicar la memòria dels qui han acreditat una llarga trajectòria en defensa de les llibertat i s'havien d'instar a través de les vies adequades.
Per la seva banda, el grup Compromís ha dit que compartia tota la proposta d'EUPV però ha introduït una esmena per instar el govern valencià a impulsar una Llei per combatre l'origen de la violència i l'odi a la diversitat. L'encarregat de defensar l'esmena, el diputat Fran Ferri, ha enumerat la quantitat d'atacs contra la diversitat ideològica com els assassinats de Guillem Aguló o Miquel Grau però també a seus de partits polítics, llibreries, entitats, estàtues i assistents a mítings polítics.
Esquerra Unida ha acceptat l'esmena de Compromís però no la del PP, a qui ha acusat de voler esborrar el nom de Guillem Agulló de la proposta. 'Posar tota la violència al mateix sac és negar que hi ha violència feixista al País Valencià', ha dit la diputada Marina Albiol. I ha remarcat que des de 2007 l'Informe Raxen alerta de la impunitat dels atacs feixistes al territori.
Albiol ha dit que EUPV rebutjava la proposta perquè el seu grup exigia un homenatge a un assassinat pel feixisme i ha preguntat al PP si és que no consideraven Agulló víctima del terrorisme.
Finalment, la proposició no de llei impulsada per EUPV ha rebut el suport de 43 diputats (PSPV-PSOE, Compromís i EUPV) i el vot en contra de 48 (PP).