Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Medi ambient
La Fiscalia suspèn cautelarment el dragatge del port de Maó

La petició per reclamar a Autoritat Portuària de Balears que freni l'abocament al mar dels llots procedents de les labors de dragatge del port de Maó ha aconseguit reunir més de 21.000 signatures on-line

26/03/2013 Territori
Un centenar de persones contra els abocaments de mercuri a Maó Un centenar de persones contra els abocaments de mercuri a Maó

L'Autoritat Portuària de Balears (APB) ha rebut del Fiscal Superior de les Illes Balears una còpia del decret en el qual es procedeix a comunicar la suspensió en la major urgència possible del dragatge del port de Maó fins que no es practiquin “determinades diligències de prova per part de la Fiscalia de Medi ambient”.

Davant aquesta situació, l'APB no iniciarà de moment els treballs de dragatge que van ser adjudicats a l'empresa Sacyr.

Accés restringit

Paral·lelament, l'APB està estudiant la necessitat o no de limitar l'accés a port de determinats bucs en funció del seu calat per si la insuficiència d'est pogués produir dificultats en les maniobres d'atraqui o *desatraque dels vaixells, especialment a la zona compresa entre el Cós Nou i el moll de Passatgers.

No es descarta que per a aquesta propera temporada hagin de suspendre's algunes escales programades de creuers turístics o d'un altre tipus de bucs.

Més de 21.000 signatures contra l'abocament de fangs contaminants

La petició per reclamar a Autoritat Portuària de Balears que freni l'abocament al mar dels llots procedents de les labors de dragatge del port de Maó ha aconseguit reunir més de 21.000 signatures on-line a través de la plataforma Change.org.

La sol·licitud va ser iniciada per un ciutadà menorquí, Jordi Escandell el passat 14 de març i, en poc més de deu dies, ha aconseguit més de 21.000 signatures de suport.

La petició adverteix que l'abocament dels 250.000 metres cúbics de llots que preveu extreure APB i que, segons el projecte avocar a 1,2 milles de la costa i a 1,8 milles de la urbanització de s'Algar (Sant Lluís), que suposen una amenaça per a l'ecologia del mitjà marí, així com una amenaça per a la salut de les persones que ingereixin el peix de Menorca.

Així mateix, els signants consideren que la imatge turística de la Illa es veurà afectada i, per tant, l'economia local "se submergirà en una crisi encara més profunda". "La nostra imatge està en joc i vivim d'ella", alerta.

El manifest precisa que els signants no estan en contra de dragar el port de Maó, tan sols exigeixen que aquesta actuació es dugui a terme d'una manera ecològica. En aquesta línia, recorda que, des del segle XIX s'han abocat metalls pesats contaminants en el port de Maó, tals com a mercuri, plom o coure. "Segons els paràmetres de Centre d'Estudis i Experimentació en Obres Públiques (CEDEX), en el port hi ha nivells de contaminació de nivell tres", remarca.

En aquesta línia, la petició de Charge.org subratlla que l'organització Oceana ha denunciat davant la Unesco aquesta actuació, ja que, segons asseguren, els corrents estendran les partícules contaminades per tota la costa de Menorca i, possiblement, també fins a la costa de Mallorca i Eivissa. En aquest punt, Oceana proposa a la Unesco que intercedeixi per frenar l'abocament.

També subratllen que el Govern espanyol va ocultar fa ja alguns anys un estudi de l'Institut Español d'Oceanografia (IEO) que demostrava alts nivells de mercuri en els grans peixos d'aigües espanyoles.

"Les pressions judicials exercides per Oceana van permetre treure a la llum les citades conclusions i la pròpia ministra espanyola de Sanitat va haver d'advertir la precaució que han d'observar les dones embarassades i els nens petits amb el consum de grans espècies marines", assenyalen.

Valora
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid