Ecologistes en Acció del País Valencià presentarà al·legacions contra les activitats d'exploració i extracció d'hidrocarburs en aigües profundes davant de les costes de València, pels seus impactes altament nocius per al medi ambient i la salut. L'àrea sota investigació per l'empresa Capricorn Spain Limited està envoltada de nombroses zones de gran riquesa natural.
Els alts preus del petroli i el gas impulsen nombroses empreses arreu del món a explorar i explotar jaciments de recursos no convencionals. A Castelló ja s'han sol·licitat permisos d'investigació per a extraure gas mitjançant tècniques de fracturació hidràulica (fracking), i tant en les seues costes com en les de València i Alacant, s'estudia la possibilitat d'extraure petroli d'aigües profundes. Aquestes noves explotacions comporten un risc afegit i majors impactes sobre el medi ambient i la salut.
A València, l'empresa Capricorn Spain Limited ha finalitzat la fase de recopilació d'informació prèvia i vol iniciar, al més prompte possible, la campanya d'adquisició sísmica. Les autoritats justifiquen els projectes per la gran dependència exterior que patim, ja que el 90% de l'energia que es consumeix a l'estat és importada. No obstant això, la seua aportació seria insignificant en comparació al consum, i els projectes només beneficiaran les empreses explotadores, mentre que seran la societat i la natura les que assumisquen els riscos i els impactes.
L'organització ecologista adverteix del perill que suposa l'explotació d'hidrocarburs en aigües profundes: el risc de vessaments és alt i el control n'és molt més difícil. Hi ha prou amb recordar el vessament del golf de Mèxic amb la Plataforma Deepwater Horizon, que va estar vessant petroli durant 3 mesos seguits (des del 20 d'abril de 2010, quan va explotar la plataforma, fins el 17 de juliol, moment en què es va aturar provisionalment el vessament) a 1.500 m de profunditat.
La zona està envoltada d'àrees protegides, parcs naturals, reserves marines, àrees de la Xarxa Natura 2000, LIC i ZEPA: Parc Natural de l'Albufera, a 29 km; Parc Natural i Reserva Marina de les Illes Columbretes, a només 11 km; Parc Natural del Montgó i Reserva Marina del Cap Sant Antoni, a 16km; L'Almadrava, LIC, ZEPA i Zona Humida de la al País Valencià, a 14 km; i també 6 noves ZEPA proposades en les zones marines del golf de València i Eivissa.
Davant d'aquesta riquesa biològica, Ecologistes en Acció exigeix la denegació del permís d'investigació d'hidrocarburs, ja que el projecte és incompatible amb la seua conservació, atés l'impacte sobre el medi ambient marí; en el cas que continue endavant, exigirà que es complisca escrupolosament la legislació vigent, junt amb una Avaluació d'Impacte Ambiental rigorosa i estricta.
Continuar apostant pels combustibles fòssils només agreujarà la crisi social i ambiental que patim. És cada vegada més urgent la transició cap a un model energètic basat en l'estalvi, l'eficiència i les energies renovables.