Endavant (OSAN) i l'organització juvenil de l'Esquerra Independentista, Arran, han fet públiques les seves valoracions sobre les passades eleccions autonòmiques al Parlament del Principat. Feia uns dies publicaven la valoració de l'MDT.
Enfortir l'esquerra independentista i els seus lligams amb els moviments populars
Els tres diputats obtinguts, "no només ens ofereix un instrument d'intervenció institucional a nivell autonòmic, sinó, sobretot, una oportunitat per enfortir l'esquerra independentista i els seus lligams amb els moviments sindicals, socials i populars" afirma Endavant (OSAN) en la seva valoració.
Per a la formació independentista, la CUP "és un dels instruments clau en la construcció de la Unitat Popular, un projecte polític que consisteix, justament, en l'aplec del conjunt dels moviments rupturistes del país al voltant d'un programa d'alliberament social, nacional i de gènere pels Països Catalans".
Els bons resultats, segons Endavant, "posa de relleu que existeix la demanda popular d'un projecte revolucionari a nivell social i nacional lluny d'ambigüitats reformistes i de compromisos amb els estats ocupants o amb l'enemic de classe" i "són un avenç en el projecte històric de l'esquerra independentista i en el procés de construcció nacional dels Països Catalans". Avenç que pot posar en serioses contradiccions les tradicionals vies interclassistes i regionalistes i el seu full de ruta "que han obtingut un suport creixent en les presents eleccions".
La valoració també remarca que "és molt simptomàtic el fracàs dels partits (CiU i PSC)" que han gestionat l'autonomia des de la reforma del franquisme i que el nou escenari incorpora, segons la formació alguns elements preocupants. Es refereix a CiU, que tot i la davallada, manté una sòlida base de votants i al PP i Ciutadans amb un ascens que implica un reforçament de l'espanyolisme més explícit.
Ara bé, segons Endavant, els blocs enfrontats en relació a la qüestió nacional (nacionalisme vs. unionisme) són molt estables. Tot i que "s'observa un debilitament dels sectors més compromesos amb el projecte autonòmic (CiU i PSC) en favor dels partidaris de la ruptura amb Espanya, d'una banda, i l'espanyolisme més explícit, de l'altra"
A tot això, afegeix, al fet que l'independentisme continua sent dèbil a molts indrets del territori, reforça segons Endavant que "els trets que fins ara han caracteritzat l'estratègia de l'esquerra independentista: el treball constant i pacient en un procés de construcció nacional al conjunt dels Països Catalans i la creació d'instruments de combat contra el capitalisme pel conjunt de la classe treballadora catalana".
En aquesta línia considera que "ara és el moment d'incidir en les claus de la construcció de la Unitat Popular, que aquest 25N ha estat satisfactòriament referendada al Principat" i per tant creuen que "cal defugir la idea falsa d'unitat amb aquelles organitzacions i partits polítics que aposten clarament per la gestió reformada del sistema capitalista i cercar la unitat d'acció amb aquells moviments i lluites populars de base que aposten per construir alternatives a aquest mateix sistema"
Així, Endavant considera que s'ha de treballar sota aquests paràmetres, i s'ha de "fer-ho mantenint l'aposta estratègica municipalista de la CUP, atès que l'àmbit municipal és l'únic àmbit institucional que no consagra la partició dels Països Catalans imposada per la Constitució Espanyola".
Un pas més en l’estratègia de desplegament de la unitat popular
La representació parlamentària obtinguda per la CUP-AE en les passades eleccions autonòmiques, "representa un pas més en l’estratègia de desplegament de la unitat popular als Països Catalans per tal d’aconseguir la independència total del nostre poble", segons Arran en la seva valoració.
Ara bé, també remarca que aquest desplegament va "més enllà de la lògica i representació institucional i institucionalista i passa pel desplegament de la CUP i el conjunt de l’Esquerra Independentista arreu del territori, sense oblidar el seu arrelament als carrers i lluites populars".
Així, Arran segueix apostant per la Unitat Popular, l’assemblearisme de base i l’autoorganització que representa la CUP, "perquè serà la veu de les lluites populars i dels moviments socials al parlament".
Pel que fa a la davallada electotarl de CiU, Arran considera que ha estat "un toc d’atenció per part de la població a la gestió de govern feta durant aquests dos anys i que ja s’ha afirmat que continuarà amb la quarta onada de retallades contemplada en els pressupostos de 2013".
Sobre l’augment de la representació parlamentària del PP i de Ciutadans, l'organització juvenil mostra "la seva profunda preocupació", ja que representen "els interessos de l’espanyolisme a casa nostra" i encarnanen "en la seva pròpia pell el més pur anticatalanisme visceral" no només al Principat, sinó també a les Illes i al País Valencià, fent referència en aquests indrets les actuacions del PP.
Finalment assenyala Arran que són conscients que tot procés emancipador té implícita una forta polarització d’ambdues fraccions, l’independentista i l’unionista. Aquest fet, puntualitza que "sumat al desgast del projecte social-liberal del PSC, feien preveure un creixement de les formacions unionistes en aquestes eleccions que es veurà fàcilment accentuat a mesura que ens acostem cap a l’emancipació –ni que sigui parcial- a través del desplegament i l’activació de totes les eines i mecanismes de l’Estat espanyol per tal d’afiançar per tots els mitjans el territori català sota la seva dominació".
Arran apunta que cal saber analitzar correctament aquest fet i preveure’l "per tal de saber-li plantar cara com a jovent organitzat dels Països Catalans".