Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Llengua
Crida a la desobediència contra la reforma educativa de Wert

La comunitat educativa afirma que l'esborrany de llei educativa del govern espanyol és la pitjor des de la dictadura

05/12/2012 Llengua

El ministre d'Educació, José Ignacio Wert, ha presentat un esborrany de llei educativa que relega el català a matèria d'especialitat -a quarta llengua després del castellà i dues d'estrangeres- i obliga l'administració a pagar l'escola privada d'aquelles famílies que vulguin escolaritzar els seus fills amb el castellà com a llengua vehicular.

Aquest avantprojecte, que elimina per tant el model català d'immersió lingüística i redueix la ja insuficient oferta per estudiar en català al País Valencià i a les Illes Balears, ha generat una gran indignació al teixit popular dels Països Catalans.

Entitats, organitzacions polítiques, sindicats i associacions s'han rebel·lat contra la reforma educativa de Wert i han fet una crida a desobeir una mesura sense precedents, la pitjor des de la dictadura.

Somescola: "Retorn a un passat predemocràtic"

La plataforma d'entitats en defensa de la immersió lingüística de Catalunya, Somescola, afirmen que l’esborrany de llei "porta la política educativa a un retorn d’un passat predemocràtic", és a dir, "al control doctrinal de l’educació, la recentralització del sistema, la minorització de les llengües no castellanes, amb especial malvolença contra l’escola catalana i els programes d’immersió lingüística que han representat un dels millors èxits del nostre sistema educatiu en els darrers 30 anys".

"Mai ens havien proposat que esborréssim 35 anys d’escola democràtica catalana", ha expressat, i en aquest sentit ha exigit "la màxima contundència" i ha cridat a tots els centres escolars i educatius de Catalunya a un "pronunciament unànime i a l’oportuna mobilització de tota la societat catalana en defensa de la nostra escola".

SEPC:"Cal desobeir qualsevol mesura que acabi amb la immersió lingüística"

El SEPC creu que "ha arribat l'hora de seguir defensant el nostre dret a ser educats integrament en català arreu dels Països Catalans" i perquè el català sigui l'única llengua vehicular als centres educatius. El sindicat ha subratllat que "el nacionalisme espanyol més ferotge" de Wert "va de la mà de les polítiques d'austeritat que privatitzen les nostres aules".

D'altra banda, denuncia que "el govern espanyol ensi nsta a aprendre la nostra llengua en escoles privades" en el marc de "privatitzar tot allò que és públic i que hem aconseguit amb esforços i treballs". "Ja fa temps que ens va arribar l'hora de defensar els nostres drets, però en moments com aquests també hem d'exercir el nostre deure i compromís amb la nostra educació", manifesta el SEPC que encoratja la comunitat educativa a desobeir qualsevol mesura que acabi amb la immersió lingüística i els estudiants a sumar-se a les mobilitzacions per una educació catalana arreu dels Països Catalans.

ANC: "L'atac més greu des de la fi de la dictadura"

Per l'ANC, la reforma és "l'atac més greu a la llengua catalana des de la fi de la dictadura franquista" i creu, en aquest context, que es fa més evident que la independència és "l'única solució possible i desitjable per la supervivència cultural i econòmica del país". "Mai no havien arribat tan lluny en els més de trenta anys de monarquia parlamentària perquè mai no havíem estat tan a prop d'assolir la nostra llibertat", ha sentenciat.

A més, denuncia que és "un atac covard" que "respon a l’estratègia sistemàtica dels aparells polítics i judicials de l’Estat espanyol de menyspreu i residualització de la llengua catalana". Per aquest motiu, considera que "l’única resposta possible a aquesta llei passa per la desobediència civil i pel front comú de partits, sindicats, entitats i del conjunt de la societat contra aquest nou atac, en una resposta contundent, pacífica i clara".

FaPaC: "Fanatisme" 

La Federació d'Associacions de Pares i Mares d'Alumnes de Catalunya (FaPaC) ha mostrat la seva "ferma indignació i rebuig" davant el projecte de llei, que és, per l'entitat, "purament un tema d'ideologia, de fanatisme i que, contràriament als que són els valors de l'educació, vol utilitzar aquesta per crear confrontació i dividir la societat".

USTEC-STEs: "Wert vol desmantellar el sistema educatiu català"

El sindicat de l'ensenyament USTEC-STEs ha manifestat la seva "gran indignació" davant les propostes de Wert; unes prpostes "totalment irracionals que distorsionin encara més la tasca educativa". El sindicat té clar que Wert "pretén desmantellar el sistema educatiu català i la immersió lingüística". 

Per USTEC-STEs, desmantellar aquest model implica "no solament un atac a la llengua catalana, sinó un atac a la igualtat d’oportunitats per a tot l’alumnat". A més, assenyala que la proposta de llei augmenta la mercantilització i aprofundeix en la privatització de l’ensenyament públic, alhora que s’estan retallant els pressupostos de l’educació pública.

Escola Valenciana: "Un atac directe al bilingüisme del sistema educatiu valencià"

El rebuig s'ha fet sentir també a les Illes Balears i al País Valencià, on el conflicte està latent atesa la manca de places en català en comparació amb la demanda. Al País Valencià són 100.000 els alumnes que cada any reclamen ser escolaritzats en programes lingüístics en valencià i es queden sense plaça per manca d'oferta.

Escola Valenciana considera que el projecte és "un atac directe al bilingüisme del sistema educatiu valencià" i assegura que "prohibeix la immersió lingüística en valencià i obliga a augmentar la docència en castellà d'àrees no lingüístiques". A més, remarca que el text dóna peu a interpretar que es pot eliminar l'examen de valencià a tots els nivells educatius obligatoris. Per tant, l'assignatura de valencià pot ser obligatòria, però no caldrà avaluar-la.

"Aquest avantprojecte de llei no dóna contestació als 93.700 alumnes que optarien a l'ensenyament en valencià si hi haguera suficient oferta", lamenta l'entitat, que recorda que un 60% de centres d'Infantil i de Primària no oferten cap programa bilingüe en valencià a hores d'ara i que en Secundària ascendeix a un 66%. Per tot plegat, l'entitat cívica acusa el govern espanyol de "malbaratar recursos públics només per imposar un sistema lingüístic ideològic i no pedagògic".

STEI-Intersindical: "Recentralitzador, espanyolitzador i neoliberal"

El sindicat balear STEI-Intersindical assegura que "el nou text de l’avantprojecte és encara més recentralitzador i espanyolitzador i gira cap a postulats escolars ideològics neoliberals",.No només per la llengua, ja que la reforma educativa "suposarà la legitimació d’una política de retallades d’inspiració neoliberal i la reinstauració d’un model ideològic d’escola esbiaixat, classista i segregador". A més, recull la petició dels bisbes de recuperar l’assignatura alternativa a la Religió, de valors socials i ètics.

Per això creu que a la pràctica facilitarà nous concerts educatius amb l’ensenyament privat i la creació de centres si hi ha demanda en les famílies. Pel que fa al model lingüístic escolar, el sindicat avisa que no acceptarà que el canvi suposi "un empitjorament del model i que treballi, des de l’escola, per la descohesió social, la ruptura de la coherència pedagògica dels projectes educatius dels centres, i rompi la convivència social a les comunitats autònomes en dues llengües oficials".

Intersindical-CSC: "Nou atac contra la llengua catalana i la convivència"

La Intersindical-CSC ha condemnat "el nou atac contra la llengua catalana i la convivència que està duent a terme l'estat espanyol" i ha instat la comunitat educativa, institucions i conjunt de la ciutadania a no acatar les noves imposicions contra la llengua catalana. Per això fa una crida a la insubmissió civil i a avançar cap a la independència i la justícia social.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid