Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
El veganisme com a opció política

Pel que fa a la lluita antiespecista som ignorants, i no només això, sinó que vivim feliços entre la ignorància i volem continuar practicant-la.

Per començar, és una paraula que ens sembla estranya i nova, i a vegades l’associam a l’extremisme. Però hem de ser conscients de que les persones veganes, que són antiespecistes, són les úniques capaces d'abolir la discriminació en tots els àmbits.

L'explotació animal està normalitzada dins la nostra societat, i més encara dins la cultura. És difícil plantejar-nos que les creences que hem seguit sempre siguin errònies i haguem de combatre-les. En altres casos, però, ja ho estem fent. Hem decidit combatre el racisme, per suposar la discriminació de les persones d'una ètnia diferent, hem decidit combatre el patriarcat, per suposar la discriminació de les persones pel seu sexe o orientació sexual. Així doncs, per què no decidim combatre l'especisme? L'especisme es basa en el fet que l'espècie humana té dret a explotar, esclavitzar i assassinar altres espècies perquè es creu una espècie superior a la resta. Aquest procés mental és la base de totes les discriminacions: un grup pensa que és més especial als demés i els explota i oprimeix negant-los el dret a ser lliures, tractant-los com si fossin una propietat, i en molts altres casos, matant-los sense ser castigat per aquest fet.

Així doncs, no està bé agafar i apuntar-te a un tipus de discriminació, perquè totes són iguals, també és necessari posar-se al lloc de la víctima en el cas dels animals, tal i com ho hem fet amb la resta. És molt fàcil racionalitzar i excusar la crueltat, la injustícia i el sofriment quan tu no n’ets la víctima.

Quan es parla de veganisme, s'ha d'entendre també políticament, ja que implica un mode de vida decidit a trencar amb el sistema de producció actual que ens ha imposat el capitalisme.

La situació dels animals a les granges no és visible en el nostre dia a dia, el sistema de producció funciona perquè el consumidor desconeix la realitat i és capaç de consumir aquests productes gràcies a la desinformació sobre el seu origen, processat i elaborat. És més, si arriba a plantejar-s'ho i intueix els fets, prefereix evitar aquesta idea que no enfrontar-s'hi, prioritzant el plaer de menjar carn, llet i ous (que és substituïble) per damunt del de la coherència.

El capitalisme també incideix en el sistema educatiu per tal de mantenir la producció com fins ara, ensenyant-nos de ben petits que l'esclavitud dels animals és inqüestionable, fet que encara complica més la cosa.

Les veganes no només deixen d'actuar com a explotadores dels que tenen el mateix interès per sobreviure i la mateixa capacitat de sentir i sofrir que els éssers humans, sinó que també porten una vida més respectuosa amb el medi ambient.
Els residus que genera el sector ramader creen grans problemes mediambientals. Genera el 18% dels gasos que actuen amb els canvis de l'efecte hivernacle i crea grans impactes en el sòl, l'aire i l'aigua. Només a EUA, els animals criats per alimentació produeixen 130 vegades més excrements que la població humana. Una granja de porcs genera tants residus com una ciutat de 50.000 persones. Els pollastres d’engreix, porcs i vaques han contaminat més de 35000 km de rius en almenys 22 estats. Per fer-nos una idea.

Destinar les terres als cultius per l'alimentació dels animals de producció implica la desforestació, la degradació del sòl i la contaminació de l'aigua. El 33% de la superfície cultivable es destina a la ramaderia i el 30% de la superfície terrestre del planeta a les instal•lacions que comporta.


El manteniment d’un cultiu pels animals requereix vint vegades més terra, catorze vegades més aigua i de deu a vint vegades més consum de combustibles fòssils i altres fonts d’energia que un cultiu de vegetals de la mateixa mida, destinats directament a l’humà.
 

No només parlarem de l’alimentació, podem combatre la situació dels animals en altres àmbits, com en l'oci. La majoria de gent no accepta la crueltat dels circs o de les corregudes de bous, ara bé, hem de tenir en compte que el 98% dels animals dels quals s'abusa i són assassinats es troben a les indústries de carn, llet i ous.

També podem parlar sobre la qualitat de la dieta i la salut. Les causes de malalties del cor, càncers, renals, diabetis, osteoporosis, alta pressió arterial, obesitat, asma… són en la seva majoria el consum de carn, llet i ous. Un estudi va comprovar que els vegans tenen una probabilitat de menys del 5 per cent de contraure qualsevol d’aquestes malalties. Ara bé, les grans potències farmacèutiques ja s’encarreguen de solventar-ho pel que fa als carnívors, traient al mercat nous medicaments per l’acidesa, el colesterol, etc.
Una dieta vegana no té dèficits de proteïnes i qui ho creu és per falta d’informació, ja que tots els aminoàcids es troben en el regne de les plantes.

Després de tot això, ens farem una pregunta. Com és que si no és ètic, ni ecològic, i a més és perjudicial, està tan normalitzat?


La resposta és lògica. L’estat vetlla perquè el sistema de producció de les indústries de carn, llet i ous funcioni adequadament i incideix perquè la situació explotada – explotadora es mantengui en tots els àmbits. Com a implicades en aquesta opressió hauríem de ser capaces de canviar els nostres comportaments envers la resta d'espècies.


Com vos sentiríeu si el dia del vostre naixement ja estès plantejat el de la vostra mort?


El canvi és en les nostres mans. Ja és hora que l’Esquerra Independentista, com a moviment que creu en una societat justa, comenci a ser conscient d’aquesta lluita.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid