Des de les primeres detencions, col·lectius antirepressius i associacions de drets humans van denunciar que aquesta operació s’havia d’emmarcar dins la necessitat de mantenir la “pau olímpica” i evitar protestes o sabotatges durant els Jocs. Recentment s’ha estrenat el documental “Operació Garzón contra l’independentisme català” que recupera la memòria dels que van patir aquesta repressió. En una entrevista a Mèdia.cat, el seu productor, Carles Benítez, explicava com “amb l’excusa de la febre olímpica, hi ha gent que va ser detinguda i torturada”.
Però ningú preguntarà aquesta gent “on eren” durant els Jocs. I no per falta d’espai. TV3, que lidera les programacions especials commemoratives amb 21 peces incloses a l’espai “Barcelona 92: jo hi era” a més d’altres documentals repartits per diferents programes no en dedica un de sol a parlar de la repressió a l’independentisme, així com d’altres de les conseqüències més molestes de les olimpíades, com poden ser la revolta veïnal al barri del Besòs de 1991 o les reubicacions de les prostitutes que treballaven al carrer. El temps dedicat a les “polèmiques” es limita a la que va generar el disseny de la mascota.
Tampoc Catalunya Ràdio sembla recordar-se d’aquests fets i –a l’espera de l’especial que emetran aquest vespre conjuntament amb Catalunya Informació- cap dels reportatges preparats per a l’ocasió està dedicat al tema.
Un silenciament que amb poques excepcions, sobretot de diaris digitals, s’ha repetit a la majoria de mitjans, oblidant que aquells no van ser uns Jocs Olímpics tan pacífics i que van incloure escenes com l’ocupació de Banyoles amb tanquetes per evitar incidents al pas de la torxa.
Tampoc s’ha recordat de la repressió patida per periodistes i mitjans durant la mateixa operació. Oriol Malló i Eduard López van ser víctimes de les detencions mentre la policia va entrar a la redacció d’El Temps pistola en mà. Altres van ser defenestrats, com Jordi Vendrell, que llavors dirigia el programa L’Orquestra a Catalunya Ràdio i Quim Gil, corresponsal gironí d’El País va abandonar el periodisme després de ser censurat.