Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Regeneració democràtica
Santa Eulàlia de Riuprimer, 1r municipi osonenc a declarar el rei d’Espanya persona non grata

“Havíem de fer alguna cosa a Osona, i concretament a Riuprimer, bressol del Pacte dels Vigatans de 1705"

15/06/2012 Política

L'Ajuntament de Santa Eulàlia de Riuprimer (Osona) va aprovar per unanimitat en el ple del passat 4 de juny la moció per declarar el monarca espanyol persona non grata. La moció, presentada per l’equip de govern (IpR-AM), també va comptar amb el vot favorable de CiU, que està a l’oposició amb 4 regidors.

D’aquesta manera, Santa Eulàlia es converteix en el primer municipi osonenc que rebutja la figura del monarca borbó, i en el tercer de Catalunya seguint la iniciativa dels ajuntaments de Berga i de Ripoll.

La moció és molt semblant a la de la capital del Berguedà, i remarca que Juan Carlos I "no és rei com a resultat d’un procés democràtic sinó de l’herència dictada pel seu antecessor, el dictador Francisco Franco, i que el seu regnat entronca directament amb el del seu avantpassat Felip V de Borbó, responsable de les pèrdues de llibertat que els Països Catalans, a hores d’ara, encara no han recuperat". El document també considera un agreujant el comportament personal del rei, marcat per “tota mena d’escàndols i delictes”.

“Tots els membres d’IpR-AM som antimonàrquics. Per això vam veure convenient continuar la iniciativa de Berga i Ripoll”, diu Xavier Rovira, tinent d’alcalde d’IpR-AM. “Havíem de fer alguna cosa a Osona, i concretament a Riuprimer, bressol del Pacte dels Vigatans de 1705 a l’ermita de Sant Sebastià que significà l’entrada de Catalunya a la Guerra de Successió i l’inici de les hostilitats cap als borbons", explica.

"És voluntat d’aquest ajuntament honorar la valentia dels nostres predecessors com el Dr. Llorenç Tomàs que convocà els vigatans a la reunió secreta de 1705. Aquella guerra va acabar amb les llibertats de Catalunya a través del Decret de Nova Planta dictat per Felip V de Borbó, una casa reial que encara oprimeix el poble català, es pot considerar que aquest Decret encara es manté vigent i això atempta contra la democràcia”, afegeix.

L’Ajuntament de Santa Eulàlia de Riuprimer enviarà l’acord aprovat al ple municipal a la casa reial espanyola per tal que en tingui constància signat per l’alcalde Àngel Torres. “Els regidors de l’equip de govern som republicans, també volem agrair als regidors de CiU que hagin votat a favor de la proposta”, va afirmar l'alcalde.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid