Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Enquesta
L'opció de l'estat propi obté majoria absoluta per primer cop a la història

La independència ja és l'anhel del 51,1% dels ciutadans del Principat

27/06/2012 Política

La independència obté la majoria absoluta. El baròmetre d'estiu del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) ha revelat que l'estat propi ja és l'anhel del 51,1% dels ciutadans del Principat, que votarien favorablement a l'estat propi en un referèndum per la independència. Una opció que ha crescut 6,5% punts respecte l'anterior baròmetre, el de febrer. Votaria en contra el 21,1%, un 3,6% menys, i s'abstindria un 21,1.

Segons la segona onada del Baròmetre d'Opinió Pública del CEO, realitzat entre 4 i el 18 de juny, els catalans escullen per primer cop a la història l'estat independent com a primera opció, amb un 34%. L'opció de l'estat propi ha crescut 9,5 punts en any i mig i gairebé s'ha triplicat des del 2006. La segona classificada és un estat dins d'una Espanya federal, amb el 28,7%, seguida d'una comunitat autònoma d'Espanya, amb el 25,4. La regió d'Espanya obté el 5,7; el 5% no ho sap, i l'1,3 no contesta.

Per tant, el 68,4% dels catalans creu que Catalunya ha assolit un nivell insuficient d'autonomia, enfront del 21,3% que creu que és suficient.

D'altra banda, el 76,5% està totalment o més aviat a favor del fet que les administracions catalanes recaptin i gestionin els impostos. El 9,7% està més aviat en contra que les administracions catalanes passin a recaptar i decidir la distribució dels impostos dels ciutadans de Catalunya, i el 6,4% totalment en contra.

L'atur i la precarietat laboral, el principal problema

D'altra banda, els ciutadans del Principat situen l'atur i la precarietat laboral com el principal problema que pateixen actualment, amb un 57,3%, seguit del funcionament de l'economia amb un 52% i la insatisfacció amb la política amb un 23,7%. Per sota hi ha el sistema de finançament de Catalunya (14,4%) i les relacions Catalunya-Espanya (12%).

El 50,9% dels ciutadans diuen que els interessa molt o bastant la política, enfront del 47,3% que els interessa poc o gens. Paral·lelament, el 70,8% diu estar poc o gens satisfet amb el funcionament de la democràcia, i només el 25,1% es mostra bastant o molt satisfet.

Els ciutadans veuen poca qualitat democràtica

Respecte als gestors polítics, fins a un 77,7% dels enquestats creuen que els polítics només busquen el benefici propi i el 82,5% afirmen que no tenen en compte el que pensa la gent.

Pel que fa a la capacitat de la gent del carrer per influir en el que fan els polítics, base de la democràcia, el 59,5% creuen que els ciutadans no poden influir en la política, mentre que el 37,%% sosté que sí.

En aquest sentit, el 65,4% es mostra partidari d'augmentar la participació dels ciutadans en les decisions importants del Govern. El 55,1% considera important combatre la pujada de preus i el 38,1% protegir la llibertat d'expressió.

Cap partit parlamentari genera confiança

Pel que fa a la simpatia envers els partits polítics, el Baròmetre només ofereix als enquestats les forces amb representació al Parlament. D'aquestes, la que més simpatia genera és CiU amb el 26% seguit del PSC amb el 14,2%, i ERC (9,3%) i ICV-EUiA (8%). Tot i així l'opció que guanya és cap partit polític, amb un 28%, superior a l'opció de CiU.

La federació convergent rep així un càstig de la població, ja que baixa respecte a l'anterior baròmetre, quan era l'opció guanyadora amb el 28,4%, tot i que el 25,9%
seguia optant per cap partit polític.

Superior a SI i C's hi ha l'opció d'altres partits, que escull un 1,9% dels enquestats.

Si ara es fessin eleccions, CiU, el PSC i el PP baixarien. En canvi, ERC i ICV-EUiA pujarien. La majoria de la població, però, o no votaria (11,6%) o es mostra indecisa (18,5%).

La majoria de la població se sent d'esquerres

A l'hora de preguntar als enquestats com es defineixen guanya l'esquerra. El 34,3% se sent d'esquerres, el 18% de centre esquerra i el 2% d'extrema esquerra. D'altra banda, el 17,7% es defineix de centre, el 7,7% de centre dreta i el 3,9% de dretes.

Valora
Rànquings
  1. El Govern empara una psicòloga d’un centre de salut de Reus que es va negar a atendre una usuària que parlava en català
  2. L'espanyolisme indignat perquè l'Athletic homenatjarà l'alpinista que va portar una ikurrinya amb el logotip d'ETA a l'Everest
  3. Suspensió del 65è Aplec del Puig
  4. Ecologistes en Acció denuncia que el sud de Catalunya concentrarà la major part dels residus radioactius de la península
  5. Som República i visca l’Aplec del darrer Diumenge d’Octubre
  6. Mobilització veïnal a la Franja de Ponent en contra dels canons antigranís
  7. Manifestació a Ripoll contra l'extrema dreta i el govern municipal de Sílvia Orriols
  8. La CUP dóna a conèixer el seu projecte a Cassà de la Selva
  9. Manifestació a Ripoll: "A l'extrema dreta, ni aigua"
  10. Guanyem Girona tanca files i defensa la gestió feta per Sergi Font al capdavant de Recursos Humans
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid