Els mossos d'esquadra han iniciat a primera hora del matí el desallotjament de la 'Universitat Lliure La Rimaia' de Barcelona, un dels centres socials ocupats més actius de la ciutat i lligat al moviment dels indignats catalans. L'edifici, situat en la ronda de Sant Pau, va ser ocupat a l'agost de 2010 aprofitant que el bloc portava més de quinze anys buit.
Cap a les 6:45h unes 14 furgonetes dels mossos d'esquadra han començat a desallotjar l'edifici. Els agents han entrat amb escales pels balcons i han reventat la porta de l'edifici davant la sorpresa de la gent que hi viu, ja que el jutjat d'instrucció 22 de Barcelona va ordenar l'arxiu de la causa penal ara fa dos anys entenent que es tractava d'un edifici abandonat des de fa dues dècades i, per tant, no s'estava cometent cap il·lícit penal contra la promotora immobiliària Camat, titular de la finca. Els mossos han informat que hi havia catorze persones a l'interior de l'edifici en el moment del desallotjament.
La notícia ha estat difosa per les xarxes socials i aviat ha arribat a ser el tema més comentat en Twitter sota l'etiqueta #LaRimaia. Així, diversos grups de persones han acudit al lloc per començar una concentració en suport a les persones que estaven dins de l'edifici.
Segons el setmanari La Directa, la gent concentrada a l'exterior ha tallat el trànsit de la ronda de Sant Pau. Hibai Arbide, advocat en representació del centre social, ha intentat dialogar amb els agents actuants, però la resposta ha estat: "si vostè és advocat ja sap qui mana aquí". El lletrat, indignat, ha manifestat que "qualsevol similitud del que està passant amb un Estat democràtic i de dret és pura coincidència". Cap a les 8h del matí un nombrós grup d'antiavalots ha iniciat l'encapsulament d'una trentena de manifestants solidaris que es concentraven al carrer. El retenció policial s'ha perllongat durant dues hores. La tensió ha pujat de to i els agents identifiquen una per una a la gent retinguda davant de l'edifici. A dins de La Rimaia hi havia 14 persones quan ha arribat la policia, totes ja han estat identificades.
Una actuació judicial del tot irregular
A mig matí s'ha sabut que l'ordre judicial s'ha aconseguit mitjançant un engany, segons informa el setmanari la Directa. L'ordre ha estat signada pel jutjat d'instrucció 27 de Barcelona, però en aquest procediment es feia referència a uns ocupants que eren a la finca durant l'any 2009 i que la van abandonar voluntàriament davant del requeriment judicial el mes de maig de 2010. Aquell procés va quedar tancat i la promotora Camat va recuperar la possessió de la finca, malgrat continuar amb l'estat d'abandonament. Va ser a finals d'agost d'aquell any 2010 quan la Universitat Lliure La Rimaia va okupar l'edifici de nou i el jutjat d'instrucció 22 va inadmetre la denúncia de la promotora Camat respecte aquesta nova acció entenent que la usurpació d'edificis abandonats no és un delicte. Ara, els Mossos han utilitzat l'antic procediment del jutjat d'instrucció 27 que fa referència a unes persones i uns fets que no tenen cap relació amb La Rimaia per tal d'efectuar el desallotjament d'aquest projecte social. Per tot això, des de l'assemblea del centre social s'ha convocat una concentració permanent a les portes de l'edifici, per tal d'evitar la consumació de l'actuació del tot irregular.
Un centre social emblemàtic
El projecte Universitat Lliure La Rimaia va nèixer ara fa tres anys, després de les càrregues contra els estudiants que s'oposaven al pla Bolonya. La seva primera seu va ser al carrer Casanova, i posteriorment van ocupar un gran edifici situat a la Gran Via de les Corts Catalanes. Totes dues finques van ser desallotjades, però a l'actualitat segueixen sense cap mena d'ús. El mes d'agost de 2010 es va efectuar l'okupació de l'actual finca a la ronda de Sant Pau, que és titularitat d'una promotora immobiliària amb llargs litigis i conflictes amb l'ajuntament. L'edifici, on en un principi s'hi havien d'allotjar famílies d'alt poder adquisitiu s'ha mantingut del tot abandonat des de l'endemà de la seva contrucció als anys 90.