Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Dret a l'habitatge
Famílies expulsades de casa seva ocupen un edifici de Catalunya Caixa

El col·lectiu d'Afectats per la Hipoteca i la Crisi de Sabadell ha alliberat un bloc d'habitatges buit des de fa 3 anys

26/05/2012 Drets i Llibertats
El col·lectiu d'Afectats per la Hipoteca i la Crisi de Sabadell (PAHC) ha alliberat aquest dissabte un bloc d'habitatges que té en venda Catalunya Caixa al carrer Sant Vicenç de Paül, 38. A llarg del dia algunes famílies que estan a punt de perdre el seu habitatge o que han hagut de deixar-lo per quedar sense deute han anat allotjant-se en aquest bloc segons les seves necessitats i/o urgència.

Els activistes de la PAH han alliberat l'edifici després d’un cercavila pel barri de Campoamor. El bloc és propietat de Catalunya Caixa i porta buit des de la seva construcció ara fa 3 anys.

Segons ha explicat la Plataforma d'Afectades per la Hipoteca i la Crisi de Sabadell, l'ocupació s'hagués pogut realitzar a un edifici propietat de qualsevol de les entitats financeres que han deixat o deixaran en breu famílies al carrer. En aquest sentit, remarquen que han escollit aquest bloc en concret a l'atzar.

Catalunya Caixa ha rebut quasi 3 milions de diner públic

Tot i així, han carregat contra Catalunya Caixa, una entitat nacionalitzada que ha rebut 2.968 milions d'euros de diners públics. Actualment es troba en procés de subhasta. Adolf Todó, el seu president executiu, va cobrar l'any passat 1,5 milions d'euros i la seva assegurança de jubilació està valorada en 3,46 milions d'euros. El seu director general, Jaume Masana, va cobrar 860.000 euros l'any passat. I com totes les entitas, acumulen centenars de pisos buits.

Segons han relatat, la PAHC de Sabadell compta amb una desena de casos d'afectats de Catalunya Caixa, molts d'ells en una situació complicada i amb negatives constants de dació en pagament o condonació. En un dels casos, en el que quatre nuclis de la mateixa família estan lligats en una cadena d'avals, Catalunya Caixa va obligar a signar un document, a dos dels quatre nuclis familiars, en el que renunciaven a la possibilitat de deunciar mai l'entitat en un futur. "Això ens constata que aquesta entitat bancària va cedir hipoteques inassumibles sumant-se al frau hipotecari generalitzat", afirma.

L'entitat obligar una parella de llatinoamericans a presentar els bitllets d'avió per confirmar que marxaven

En un altre dels casos,Catalunya Caixa va obligar una parella llatinoamericana a presentar els bitllets de viatge conforme marxaven del país com a condició per a tramitar-los la dació i assegurant que aquest era l'últim pas per una dació ja assignada. Aquesta família va gastar molts diners en els bitllets, esperançats per a liquidar el deute i poder començar de zero, però l'entitat va canviar el director de zona i quan la família va presentar els bitllets d'avió, el nou director va assegurar que l'expedient s'havia perdut.

Famílies expulsades tot i aconseguir la dació

D'altra banda, la PAHC ha denunciat que fins i tot quan a través de la mobilització i la pressió s'aconsegueix la dació en pagament, és a dir, entregar l'habitatge i quedar sense deute, moltes famílies han d'abandonar-la en qüestió de dies i no troben cap alternativa.

No la troben perquè fins i tot l'Ajuntament de Sabadell ha manifestat que no té prou pisos d'emergència o d'habitatge públic en general per cobrir les necessitats de cada cop més gent estafada pels bancs. En aquest sentit, la PAHC ha portat l'Ajuntament a dir públicament que o bé els bancs deixen quedar les famílies amb lloguers socials o cedeixen part dels seus pisos al parc de lloguer públic.

Les entitats financeres, de la seva banda, diuen que ho estan valorant però es mostren reticents a aquesta proposta. Per això els activistes pel dret a l'habitatge adverteixen que no permetran que famílies de Sabadell quedin desemparades i xoquin una vegada i una altra amb uns Serveis Socials incapaços de fer front i apedaçar aquesta injustícia social sobretot quan hi ha gent sense casa i cases sense gent.

"Ja no és que hagi vessat el got, és que estem a punt d'ofegar-nos i no ho consentirem. Sabem el risc que correm, sabem que ens intentaran treure d'aquí i sabem que ens ho voldran fer pagar. Però tenen un problema, cada cop som més gent no tenim res a perdre", manifesta la PAHC.

Valora
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid