D'uns anys ençà la producció de la mel als Països Catalans, però també a la resta del món, es veu amenaçada per una constant desaparició de la població de les abelles. Fa mesos que s'adverteix de l'amenaça dels transgènics sobre l'economia dels apicultors a països de l'Amèrica Llatina, com per exemple a Xile (veure vídeo).
En els darrers temps estan apareixent constantment articles en revistes especialitzades o a internet sobre el fenomen de desaparició de les abelles i de la davallada de la producció de la mel. Aquest fenomen ha estat anomenat “Síndrome del desabellament”, “Col•lapse de la colònia”, “Malaltia de la desaparició”, “Despoblament de les arnes.” Encara no s'ha determinat la causa exacta de la destrucció de la població d'abelles a nivell mundial, però algunes investigacions apunten a la implantació dels mòbils i altres tecnologies semblants, a plaguicides agressius, concretament a un producte de l'empresa multinacional Bayer.
A aquest problema s'hi afegeix ara la recent prohibició per part de la Unió Europea de l'exportació de mel des de l'Estat espanyol, ja que aquesta mel conté traces d'organismes genèticament modificats.
Aquesta notícia ha alarmat els apicultors catalans, que han vist fins ara com el sector resultava afectat per la gradual desaparició de les abelles, i que ara veuran limitades les exportacions a causa de la negligència política dels governs estatal i autonòmics que han afavorit la implantació dels cultius transgènics.
Segons assenyala Eco Diari, el rotatiu francès Le Monde ha publicat la notícia que ha passat desapercebuda a casa nostra: des que el setembre de 2011 el Tribunal de Justícia de la Unió Europea es va pronunciar contra la comercialització de la mel amb traces d'organismes genèticament modificats (OGM), l'exportació de la mel produïda a l'Estat espanyol està "pràcticament paralitzada.” Un fet que ha provocat que els apicultors es trobin ara amb "la meitat de l'estoc de la temporada 2011 sense col·locar".
L'Estat espanyol, el principal productor europeu de mel, amb gairebé 2,5 milions de ruscs que produeixen unes 30.000 tones de mel a l'any, és a la vegada l'únic productor de blat de moro transgènic de la Unió Europea.
Aquesta incongruència està perjudicant de mort els apicultors dels territoris catalans, però de fet no reconeix fronteres, ja que els cultius transgènics afecten els territoris contigus, la seva biodiversitat i les seves economies.
Aquest alarmant creixement dels cultius transgènics als Països Catalans també té xifres: segons aquest mitjà el Principat de Catalunya compta amb més del 40% dels camps experimentals d'OGM que encara no han estat autoritzats. Una potencial amenaça per a les abelles i per a l'economia del país.