Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Llibertat d'expressió
De Gispert rectifica

La presidenta del Parlament fa marxa enrere i admet que la seva tasca no és determinar quines expressions poden utilitzar-se i quines no

13/12/2011 Política
La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, ha fet avui marxa enrere i ha admès que es va equivocar prohibint que els diputats fessin servir expressions com "Espanya ens roba" a la cambra. En aquest sentit, davant la mesa i la junta de portaveus ha defensat la llibertat d'expressió dels diputats i les diputades i ha reconegut que, entre les seves funcions per mantenir l'ordre de les discussions i per dirigir els debats amb imparcialitat, no hi ha la de determinar quines expressions poden emprar-se o no en el debat parlamentari.

D'aquesta manera, no podrà vetar l'ús d'expressions tot i que no siguin del seu gust. De Gispert va prohibir dir "Espanya ens roba" als diputats de SI en el darrer ple del Parlament. Tot i haver rectificat, sí que ha demanat als portaveus que traslladin als diputats dels seus grups i subgrups la necessitat que els debats es desenvolupin en els termes de "cortesia i respecte parlamentaris".

De Gispert ha fet aquestes consideracions a la primera junta de portaveus que ha tingut lloc després de l'últim ple i davant les reaccions que van generar en la presidenta, fet que va disparar l'etiquetat #Espanyaensroba a Twitter.

Avui la presidenta ha explicat que aquell dia només va traslladar al ple la demanda que s'havia expressat a les juntes de portaveus de l'11 d'octubre i del 22 de novembre ─a la primera a instàncies del portaveu del subgrup de Ciutadans i a la segona del portaveu del grup socialista─, en què es demanava a la presidència que es vetllés perquè en el decurs dels debats s'evitessin expressions com "Espanya ens roba" o "els espanyols són una banda de mafiosos", que alguns diputats havien fet servir en el debat parlamentari.

La presidenta ha confessat que entre les seves funcions no hi ha la de determinar quines expressions poden emprar-se o no en el debat parlamentari, perquè si en el decurs d'un debat "algun diputat considera ofensiva o injuriosa alguna expressió, sap que sempre ha pogut exposar la seva discrepància en els generosos torns d'al·lusions i de contradiccions que aquesta presidència concedeix en l'exercici de la seva autoritat".

Núria de Gispert ha volgut deixar clar que "en cap cas, cap membre de la mesa, i jo la primera, no hem volgut conculcar un dels principis constitucionals i democràtics més importants, que és la llibertat d'expressió, que compartim, defensem i així ha estat norma de la casa durant 31 anys. L'essència d'un parlament és parlar lliurement, això sí, guardant el mínim decòrum vers els altres i les institucions, amb el deure de tractar-se amb cortesia i amb respecte a les normes d'ordre i de disciplina establertes per reglament".

Per altra banda, tots els portaveus, a excepció del representant del subgrup de Solidaritat, han expressat el seu rebuig a la utilització, dins i fora de l'hemicicle, d'insults i expressions pejoratives que puguin afectar la dignitat d'aquesta institució i les persones que la representen.
Valora
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid