Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
El GOB demana la protecció definitiva de la darrera zona humida de Palma amb una bicicletada

Fa més de deu anys que el Grup Balear de d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB) i la Plataforma Ses Fontanelles Parc Natural! va iniciar una campanya per donar a conèixer els seus valors de la zona que va culminar amb la recollida de més de 16.000 signatures demanant la protecció. Així i tot, el Palma Aquarium es va acabar edificant sobre aquest espai.
 
Diumenge passat, el  GOB va organitzar ahir una jornada reivindicativa consistent en una anada en bicicleta a Ses Fontanelles, la darrera zona humida, des del centre de Palma. Tot i que es tractava d’una iniciativa organitzada pel Grup Infantil i el Grup Juvenil del GOB, nombroses persones i organitzacions com Greenpeace i Amics de la Terra es sumaren a l’acte.

15/11/2011 10:31 Territori

Ses Fontanelles formava part d’una antiga albufera molt extensa avui desapareguda (l’antic Prat de Sant Jordi). Aquest va ser dessecat i transformat fa més d’un segle per a usos agraris. Cap als anys 60, l’entorn de Ses Fontanelles va començar a urbanitzar-se: hotels, carreteres, l’aeroport, urbanitzacions etc. Cap als anys 70 part d’aquest aiguamoll es va convertir en abocador d’enderrocs, patint un enorme procés de degradació. Així i tot va resistir i actualment encara conserva uns 325.000 m2 de zona humida.
 

ses-fontanellesValors ecològics

Aquest lloc manté notables valors ecològics i paisatgístics, reconeguts als distints inventaris de zones humides i al darrer Pla Hidrològic de les Illes Balears. Cal recordar que es va considerar com una zona estratègica dins tot el Projecte de Reforma de la Platja de Palma, i es preveia la seva protecció i restauració degut al seu potencial i atractiu turístic.

A Ses Fontanelles la darrera dècada s’han catalogat més de 110 espècies d’aucells, moltes d’elles d’interès internacional de conservació. A més cal recordar que a Ses Fontanelles hi viu l’única població del món de Limonium barceloi, una planta endèmica anomenada popularment saladina. Aquesta joia única al món, ja només viu a alguns punts de Ses Fontanelles. Els darrers anys ha estat objecte d’estudi pels experts, i catalogada En Perill Crític, la màxima categoria d’amenaça. Si desapareix d’aquí s’extingeix. Només en queden 6.000 peus.

Valors etnològics

Ses Fontanelles conserva vestigis d’activitats humanes singulars avui desaparegudes. La zona humida albergava unes salines i als seus voltants hi havia una zona d’extracció de marès. La zona conserva encara algunes “cases de cantoners”, petits habitatges molt singulars que estan fets amb cantons de marès de les pròpies explotacions i pels propers cantoners.


Més de 12 anys demanat protecció

Fa més de deu anys que el GOB i la Plataforma Ses Fontanelles Parc Natural! va iniciar una campanya per donar a conèixer els seus valors de la zona que va culminar amb la recollida de més de 16.000 signatures demanant la protecció. Així i tot, el Palma Aquarium es va acabar edificant sobre aquest espai.

El juny de 2007, l’Ajuntament de Palma governat per Catalina Cirer (PP) va concedir (estant en funcions) una llicència per edificar un gran centre comercial a bona part de Ses Fontanelles, 8 vegades més gran que l’Aquarium. Podria suposar l’estocada definitiva per aquest espai.

Ara mateix Ses Fontanelles disposen d’una protecció cautelar, però el Govern i l’Ajuntament de Palma ja han anunciat que permetran urbanitzar aquest espai per evitar pagar una suposada indemnització: una excusa absurda i gastada.La activitat que avui hem fet amb el Grup Infantil i Juvenil del GOB, és per donar a conèixer aquest espai als més joves i alhora reivindicar la seva protecció definitiva.

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid