El mateix dia, un cop publicada notícia, els Mossos d'Esquadra, informaven de la detenció. A la nota però, cap referència a l'origen estranger de la víctima. Els Mossos informaven de la detenció, l'1 d'octubre, d'un agent del cos com a presumpte autor d'un delicte de lesions per una baralla entre un taxista i un client. Segons la versió policial, en arribar al lloc requerit pel client es va iniciar una discussió per un problema amb el pagament del trajecte que va acabar en una baralla en la que el taxista va patir diferents lesions d'arma blanca. Ho explica la mateixa víctima: "Li vaig dir l'import que marcava el taxímetre, 25,40 euros. Em va dir que de seguida em pagava i vaig veure com tranquil·lament es ficava la mà a la butxaca. Aleshores va treure un ganivet i va començar a apunyalar-me".
Segons la policia, el presumpte agressor hauria abandonat el lloc i un home va alertar els serveis d'emergència que van traslladar la víctima a un centre hospitalari.
L'endemà dels fets, divendres dia 23, un agent del Cos de Mossos d'Esquadra va ingressar a l'hospital de Can Ruti de Badalona en una aparent fase amnèsica a causa d'un traumatisme cranial. Arran d'aquests fets es van iniciar dues investigacions independents que finalment van convergir el passat dissabte dia 1 d'octubre quan es va detenir l'agent de policia com a presumpte autor de les ferides causades al taxista i es va ordenar el seu ingrés en presó provisional sense fiança per homicidi dolós en grau de temptativa.
De la seva banda, el director general de la policia, Manel Prat, ha atribuït l'acció de l'agent a un moment d'"ofuscació": "Va perdre els papers", considera.
Ocultat l'origen pakistanès de la víctima
En cap moment la nota oficial informa de l'origen estranger del taxista, l'home que hauria rebut fins a 15 punyalades -la majoria al tòrax- per part d'un mosso d'esquadra arran d'una discussió, tot i que la notícia que destapava el cas ho duia al titular: "Detingut un mosso per cosir a punyalades un taxista pakistanès".
Segons El Periódico, la víctima, que va quedar en coma, va ser localitzada agonitzant el 22 de setembre passat a les 22.33 de la nit al camí de Tristany i Isolda, una via entre boscos d'una urbanització de Sant Fost de Campsentelles (Vallès Oriental). Segons sembla, l'home va recollir el seu agressor a Barcelona a la sortida d'un prostíbul. En arribar a la destinació, el mosso li va dir que no tenia diners per pagar-li i li va demanar que el portés a casa de la seva mare, en una població pròxima, on li pagaria. Llavors, es va iniciar una baralla entre l'agent i el conductor del vehicle, que va acabar amb aquest últim greument ferit per arma blanca.
Una dada important quan l'estranger sembla ser el culpable
En canvi, les informacions oficials que els Mossos d'Esquadra fan arribar als mitjans de comunicació sí que inclouen l'origen com una dada preferent quan l'estranger és presentat com el presumpte culpable. Una actitud que no han fet servir en el cas del taxista apunyalat, ja que no només oculten l'origen, sinó que ni tan sols el mencionen.
Per exemple, la policia informava dissabte passat de la detenció d'un lladre "molt actiu" -expressió de què acompanyen la majoria de detencions de sostraccions- al Baix Llobregat. En aquest cas aporten la següent informació del detingut: "Walter Leonidas R.C, de 27 anys, de nacionalitat equatoriana i veí de l'Hospitalet de Llobregat".
Divendres 7 d'octubre els Mossos informaven de la desarticulació d'un negoci familiar dedicat al tràfic de cocaïna. La informació que proporcionaven dels detinguts era escrupolosament detallada: "José del Carmen O.C., de nacionalitat dominicana i de 41 anys; Ramon O.C., de nacionalitat dominicana i de 45 anys; Francia Arlín L.A., de nacionalitat dominicana i de 32 anys; Junior Elizaul O.M., de nacionalitat dominicana i de 22 anys, i Jacqueline S.F., de nacionalitat dominicana i de 30 anys".
Cal destacar que el fet que els presumptes culpables siguin de nacionalitat espanyola no és tan rellevant pels Mossos com que ho siguin de nacionalitat estrangera. Si bé ho solen dir, és obviable, tal com demostra el cas de la detenció d'uns membres presumptament implicats en un tiroteig a Mataró, de qui en donen les dades següents: "Juan M. F, de 30 anys d'edat i veí de Mataró; Juan M.F, de 57 anys d'edat i veí de Mataró, i Maria Luisa A.S, de 49 anys d'edat i veïna de Mataró".
El mateix passa en una onada de robatoris a Gràcia, en què la policia informa que "una patrulla s'ha desplaçat ràpidament al lloc dels fets i ha vist com sortien tres persones, de nacionalitat romanesa, carregades amb diversos objectes". També "de nacionalitat romanesa" eren els detinguts d'"un grup molt actiu dedicat a robatoris amb força a bars de l'Hospitalet".
Molts assassinats d'estrangers
Els Mossos poden obviar l'origen de les víctimes si són estrangeres si bé aquest és un fet bastant comú. Tot i haver-hi moltes menys persones immigrades que autòctones, el percentatge d'assassinats de persones estrangeres és molt elevat comparat amb la proporció que n'hi ha.
Així per exemple, segons dades d'El Punt Avui, de les 88 persones que van morir assassinades l'any 2009, 38 eren estrangeres, ni més ni menys que el 43% dels morts.