Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
El GOB exposa raons per no fer un parc d'atraccions a Mallorca

Per al Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB), el govern Bauzá dóna crèdit i suport a una “nova” construcció que amenaça d’urbanitzar de 100 a 150 hectàrees de foravila entre Llucmajor i Campos. Els ecologistes reclamen protecció territorial i que no es torni a inflar la “bombolla” de la construcció i l’especulació immobiliària
 
Aquesta proposta immobiliària es fa coincidint amb el “Shock” que ha provocat la crisi econòmica, amb la promesa de crear llocs de treball, especialment per a la seva construcció. Aquest “Shock” s’aprofita per anunciar canvis normatius que permetin inversions sense sentit, fins ara no acceptades. N'hi prou de veure com les polítiques urbanístiques per les que som reconeguts són les de contenció del creixement: protecció d’espais naturals, moratòries, suspensió d’urbanitzacions... segons exposa el GOB
 
 

25/10/2011 10:05 Territori

L'entitat ecologista recorda que una situació semblant es va viure durant la tramitació de l’aprovació definitiva del Pla Territorial de Mallorca (PTM) amb PP i UM. Aquell 2004, el mateix grup empresarial –“Theme Park Club Group”–  proposà la seva construcció amb la denúncia del GOB i les Plataformes en defensa del territori:

"A principis del 2004, a Inca, amb una extensió de 800.000 m2, amb un consum previst d’aigua equivalent d’una població de 20.000 habitants, d’oferta turística de poca qualitat. A finals de l’any 2004, sobre 320.000 m2 de la possessió de Can Vairet, situada a Calvià entre l’Àrea Natural d’Especial Interès del Cap de Cala Figuera i els nuclis de Son Ferrer i El Toro"

Per al GOB, el Parc Temàtic suposaria més desprotecció territorial, "el Govern Bauzá anuncia polítiques de desprotecció territorial, contra la preservació del paisatge, la protecció d'espais naturals i rurals. Aquest Parc n’és un bon exemple. Bauzá anuncia que canviarà la normativa per permetre urbanitzar entre 1.000.000 i  1.500.000 m2 (quasi el doble del que es plantejava fer el 2004 a Inca)"

També afirma que el Parc d’Atraccions és pura especulació i ho argumenta remarcant que les associacions hoteleres han denunciat  que un Parc d’Atraccions no atrauria més turistes a Mallorca, i menys encara fora de temporada alta. Segons declaracions dels propis hotelers, aquesta oferta és de poca qualitat i nivell de despesa, i només és complementària de l’oferta de sol i platja.

"Si ningú vol un Parc temàtic que destrossi més d’un quilòmetre quadrat, qui el pot voler? La resposta és als mercats financers. Com ja ha succeït en el passat, llicències d’obres com la d’aquest Parc són esquers (“señuelos”) per als inversors especulatius. Fons d’inversions com els que han provocat la crisi econòmica són els més interessats que es desprotegeixi el nostre territori, d’acusada escassetat insular, per poder vendre la pròpia llicència als inversors especulatius. La revalorització d’aquests actius eixuga, per exemple, els dèficits comptables de les hipoteques escombraria o del deute públic amenaçat de devaluació", puntualitza el GOB.

La darrera raó que els ecologistes exposen per oposar-se és que els Parcs Temàtics són ruinosos: "Terra Mítica, vora Benidorm, és una ruïna, especialment per a la Generalitat Valenciana (que vol dir la butxaca de tots els valencians) que és qui ha finançat la major part d’aquest Parc d’Atraccions. La societat gestora de Terra Mítica, participada per la CAM i la Generalitat Valenciana, declarà suspensió de pagaments en 2004, només quatre anys després d’obrir, amb pèrdues de més de 150 millinos d’euros. La urbanització de Port Aventura, a Vila-Seca, fou possible per la contribució de la Generalitat de Catalunya, amb la intermediació del financer Javier de la Rosa, que acabà a presó per apropiar-se de milers de milions de pessetes de la companyia Gran Tibidabo. L’expansió del Port Aventura l’ha dut a construir tres camps de golf, un centre de convencions, tres hotels i 2.500 habitatges al seu voltant. Amb quin dels dos models ens quedam? Des del GOB apostam per la contenció del creixement urbanístic com a model de sostenibilitat territorial".

En aquesta línia, Ecologistes en Acció ha denunciat aquests parcs d'atraccions a d'altres llocs, per exemple amb l'amenaga de construcció d'una Ciutat del Joc al desert de Los Monegros. Vegeu l'article "Parques temáticos: corrupción y simulacros" de l'arquitecte Albert Crosas.

 

Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid