La proposta de Josep Lozano suggeria fer-la en les primers divendres o dissabtes del mes
de setembre, on entrara un plat típic de la nostra gastronomia, un bon
vi de la terra i la lectura de poemes de Vicent Andrés Estellés, de
manera semblant a com fan els escocesos –des de fa ja més de dos-cents
anys– cada 25 de gener, per celebrar el naixement del poeta en llengua
escocesa Robert Burns (1759-1796). Amb l’objecte d’instituir una
celebració, de crear un nou recurs amb què cohesionar la gent
progressista, promocionar la nostra autoestima i defensar la nostra
cultura i llengua d’una manera festiva i popular.
El resultat va ser prou engrescador, ja que Primera Festa Estellés va celebrar-se –i no voldria deixar-me’n cap, ni de pobles ni de col·laboradors– al llarg del mes de setembre proppassat, i en alguns pobles en octubre i fins i tot novembre, amb sopars, dinars, recitals o itineraris poètics a: Alboraia, Alaquàs, Alginet, Barcelona, Benaguasil, Benicarló, Benimaclet, Benimodo, Burjassot, Canals, Cocentaina, Cullera, Dénia, Elx, Gandia, Guardamar, la Nucia, Manuel, Montserrat dels Alcalans, Otos, Picanya, Sant Joan d’Alacant, Sueca, Teulada, Torrent, València, Vandellós, Vilamarxant, Vic i Xàtiva.
Van participar, en les diverses celebracions, el partit Socialista, a través dels ajuntaments de Montserrat i Picanya; el Bloc Nacionalista, a través de la Fundació Valencianista i Demòcrata Josep Lluís Blasco, a Alginet, Dénia i Sant Joan d’Alacant; la Fundació Manuel Viusà, a Vic; Espai País Valencià, a Barcelona; el Centre d’Estudis de la Vall, a Vandellós i el Centre d’Estudis del Camp de Túria, a Benaguasil. I associacions com la Pebrella, a Canals; la Bellota, a Manuel; el Tempir, a Elx; la Gola, a Guardamar; el Safranar, a Torrent; Rodonors Invictes, a Vinaròs; Festes Majors Autogestionades, a Alboraia; la Plataforma d’Entitats Cíviques, a Benimaclet; el Grup de Teatre la Bicicleta, a Xàtiva; Acció Cultural, a València, i la Bassot, a Burjassot.
Hi van col·laborar escriptors i poetes, a vegades com a organitzadors, presentant l’acte o com rapsodes: Francesc Arnau i Chinchilla, Núria Cadenes, Manel R. Castelló, Isidre Crespo, Ruben Luzón, Antoni Martínez Revert, Jaume Pérez Muntaner, Vicent Nàcher, Alfons Navarrete, Antoni Prats, Lluís Roda, Andreu Salou, Antoni Torrenyo i Francesc Viadel.
També van donar-li suport i van col·laborar cantautors, com ara Miquel Pujadó i Olga Suàrez, el grup Confiteor, Feliu Ventura, Pau Alabajos, Pep Botifarra, Àlvar Carpi, Rafa Xambó i Xavi Sarrià; com també músics: Antoni Lloret, oboista; Josep Devesa, percussionista, amb la marimba, i Ivan Balaguer i Marc Donate amb el violoncel.
Hi van fer-se ressó de la Festa els diaris Levante-EMV i El País, així com el setmanari El Temps. Els internautes també es van unir a la celebració i 250 blocs –la llista va figurar al bloc Raons que rimen– van penjar un poema o un comentari el dia 4 de setembre en honor al “fill del forner que feia versos”.
Com anècdotes podría citar que a Xàtiva va llegir el poema Els amants una peruana, a Guardamar una escocesa, que a Benimodo va participar la filla del poeta i a Burjassot el fill.
Actes:
Divendres, 2 de setembre
A les 00.30, s'encetarà la II Festa EStellés a Ciutat Vella, Barcelona. Organitzat per Assoc. Cult. Mar Vella i celebrat al Restaurant El Setial. Amb 5 cantautors que recitaran rimes del mestre burjassoter.
Picanya, a l'Horta Oest. Als jardins de l'Alqueria de Moret se celebrarà un sopar d'enfaixat, que continuarà amb una lectura oberta, amb la col·laboració del poeta Lluis Roda. A banda de Picanya.
Manuel (Ribera Alta)
Catarroja (Horta Sud)
Dissabte, 3 de setembre
El col·lectiu Ca Bassot organitza a Burjassot un sopar que comptarà amb la presència del cantant Miquel Gil. També es farà un passi de fotos del poeta i un recital-exposició dels seus poemes més coneguts. Més informació al correu estellesiburjassot@gmail.com
A Xàtiva (Costera) Sopar popular al col·legi Attilio Bruschetti tot seguit de les cançons de Pep Gimeno 'Botifarra'. Lola 'de la Torre', Elíes Barberà, l'Escola de Danses o Toni Cucarella són altres dels participants de la cita xativina, organitzada per La Bicicleta Teatre i B-612.
Alboraia a l'Horta Nord. A les Festes Majors Autogestionades han programat, a partir de les 14 hores, un dinar popular, un recital a càrrec d'Andreu Galán i l'actuació d'Àlvar Carpí. Tot això al Passeig d'Aragó de la vila orxatera.
Bètera (Camp del Túria). Serà a partir de les 20 hores, a la Plaça del Mercat, i convoca l'Ateneu amb la col·laboració amb l’Institut d’Estudis Comarcals del Camp de Túria i Consolat de Mar.
Tavernes Blanques (Horta Nord)
Sant Joan d'Alacant (Alcantí)
A la capital bavaresa, Múnic.
Diumenge, 4 de setembre
Quart de Poblet, Horta Oest a l'Antiga Plaça de la Bàscula. Convoquen El Mussol, L'Estornell i Coalició Compromís Quart.
Una setmana després, el divendres 9 de setembre, l'esperit Estellés aplegarà a l'Alcúdia (Ribera Alta). El Bloc Jaume I ha programat un sopar popular. A la plaça de Tirant lo Blanc es repartiran fotocòpies dels poemes i actuarà el cantautor Òscar Briz.
L'endemà, de nou a Barcelona, a Gràcia, concretament, on hi ha un sopar estellesià al CAT.
Les convocatòries es van allargant durant el mes de setembre. El dia 16 serà a Gandia, al restaurant Santanjordi de la capital saforenca, on es recitaran poemes. Per al 24 s'ha reservat a Massalfassar, a partir de les 21 hores al Café de l'Infern.
Alginet, Montserrat, Paiporta, Borriana, Elx, Guardamar o València, entre d'altres, també preveuen participar a la II Festa Estellés, segons es pot llegir alBon dia Torrent, a les quals caldrà afegir les viles i ciutats que ho vagen acabant d'enllestir al llarg d'estos dies.
Per saber-ne més